Zbirka Roman – Olmi & Wells

Piše: Matej Krajnc

Mladinska knjiga 2019; prevod Janina Kos in Neža Božič

V dveh novih prevodnih delih iz letošnje bere zbirke Roman pri Mladinski knjigi najprej beremo presunljivo romaneskno delo Bakhita francoske pisateljice Véronique Olmi (prevedla Janina Kos). V njem zapiše, točneje, romaneskno predela resnično zgodbo o sužnji iz Sudana, ki jo po smrti beatificirajo. Protagonistka Gioseffa Margherita Fortunata Maria Bakhita je umrla leta 1947, leta 1955 pa so sprožili beatifikacijski postopek, ki se je zaključil leta 1991 z odlokom o beatifikaciji; izpolnjen je bil torej tudi obligatoren pogoj o dveh čudežih. Leta 1995 jo Janez Pavel II. razglasi celo za zaščitnico Sudana. Zgodba od suženjstva do svobode in blaženosti je zapisana v pretresljivem slogu z velikim spoštovanjem do protagonistke, zlasti so pretresljivi opisi suženjstva, med njimi prodaja skupine sužnjev, med katerimi je tudi Bakhita, muslimanskim trgovcem s sužnji. Roman je bil leta 2017 med nominiranci za Goncourtovo nagrado, prejel pa je številne druge prestižne francoske literarne nagrade.

V romanu O koncu žalosti Benedicta Wellsa, nemško-švicarskega pisatelja, beremo zgodbo o treh otrocih, ki po smrti staršev pristanejo v internatu. Vsak zase se na svoj način spopada z izgubo: Jules ostaja zaprt vse, dokler ne spozna dekleta Alve, s katero imata zapleten odnos, prepleten z ljubeznijo in razhajanjem, Marty se zatopi v študij, Liz pa skuša užiti življenje po svoje. Zapletena razmerja s  svetom – drugimi ljudmi -, ki jih protagonisti ne obvladujejo najbolj spretno, saj morajo hkrati razreševati uganko sebe samih, postajajo jasna šele, ko preteklost končno postane nekolikanj bolj obvladujoča in ko ji je moč predložiti račun. Pa vendar se zastavi vprašanje: se to kdaj zares dokončno zgodi ali je življenje, kot zapiše avtor, res zgolj boj na Titaniku, kjer ni rešitve, zgolj že odločena usoda, ob kateri se vsak posameznik odloči, ali se ji bo prepustil ali pa se boril in se na koncu poslovil dostojanstveno. Roman (prevedla ga je Neža Božič) naj bi pisatelj v veliki meri zasnoval po lastnih izkušnjah izgube in spopadanja s preteklostjo. Izšel je leta 2016 in avtorju prislužil nagrado EU za literaturo.

Pred pragom poletja ne ponujamo lahkotnega branja, a saj se tako tudi spodobi; dobra literatura je tu za razmislek in za večkratno branje, spopadi z bodisi osebnimi demoni bodisi s tistimi, ki nam jih na pladnju servirajo iz dneva v dan, mi pa skušamo meandrirati po najboljših močeh in se tudi čelno spoprijemati z vsakdanjostjo, pa so osnovna bivanjska izkušnja že od nekdaj in iz takih situacij ponavadi vedno vznikne trajno vredna in pretresljiva literatura. Prva pričujoča knjiga je nastala iz pričevanj o usodi, druga iz neposredne izkušnje, njuna literarizacija pa kliče (tudi) k prevpraševanju vedno odprtih tem o osebni svobodi posameznika in o usodi posameznika, ki je zaradi tragičnih posledic postavljen pred dejstvo preživetja ter bivanjske pozicije samote, s katero mora slej ko prej obračunati.

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.