GEORGE JONES: BIRTH OF A LEGEND – The Truly Complete Starday and Mercury Recordings 1954-1961

Piše: Matej Krajnc

Bear Family 2016

IMG_2050

Nekateri bodo dejali, da je George Jones do podpisa z založbo Epic ustvaril svoja najpomembnejša dela, drugi bodo trdili, da se je takrat šele začelo. Založba Bear Family je že pokrila Jonesovo diskografijo v šestdesetih, obdobje 1962-1971, ko je snemal za United Artists in Musicor in posnel pesmi, kot so She Thinks I Still Care, Walk Through This World With Me in A Good Year For The Roses, pa duete z Melbo Mongomery in Geneom Pitneyjem, a umanjkalo je Jonesovo zgodnje obdobje, tam od 1954 pa do 1962, ko je na plošče zabeležil nekaj temeljnih uspešnic, med njimi Why Baby Why, White Lightning, Seasons Of My Heart, Just One More in Window Up Above, si prislužil naziv najboljšega pevca country glasbe in se spogledoval tudi z rockabillyjem (z vzdevkom Thumper Jones). Leta 2016 je založba Bear Family zapolnila tudi to vrzel, saj naj bi pričujoča zbirka zajela vse Jonesove posnetke iz tega zgodnjega obdobja, ki ga zaznamuje začetek sodelovanja s Pappyjem Dailyjem; trajalo je še dolga leta, vse do sedemdesetih, ko je Jones, kot njegova takratna soproga Tammy Wynette, začel sodelovati s producentom Billyjem Sherrillom.

V obdobju, ki ga zajema pričujoča zbirka, George Jones še ni okusil kokaina, ni še postal Raca in Starec (včasih hkrati; tisti, ki poznate njegovo biografijo, boste vedeli, o čem govorim); njegovi razvadi sta bili tobak in alkohol, slednji je sicer že zgodaj začel vplivati na njegov značaj in zanesljivost. Takisto zgodaj so nekateri Jonesovi sočasniki na glas govorili, da ga priznavajo za prvega med prvimi, med njimi Johnny Cash, ki je za album Now! There Was A Song leta 1960 posnel dve Jonesovi pesmi – Just One More in Seasons Of My Heart. Jonesova glasba je v tem zgodnjem, formativnem obdobju, ko je iskal in našel svoj glas, bila klasični honky-tonk, brezkompromisna countryjevska glasba, četudi občasno s priokusom rockabillyja, kar mu ni bilo najbolj všeč, a naj govorijo, kar hočejo, tako mala plošča Rock It kot Jonesova izvedba Elvisove uspešnice Heartbreak Hotel nista nekaj, česar bi se moral sramovati in se skrivati pod vzdevkom “Thumper”. No ja, Hotel so pozneje izdali tudi na albumu s pravim imenom. Jonesov rockabillyjevski glas je bil prav tako prepričljiv kot countryjevski.

Pričujoča zbirka ima torej vse – prve male plošče, rockabilly in otožne honkytonkovske, pivske pesmi, ki so postale Jonesov zaščitni znak in to ostale tudi pozneje, ko je bil že legenda. Te pesmi je dejansko živel in si z njimi ustvaril kariero, ki ga je v naslednjih desetletjih popeljala v neslutene višave, pa tudi na dno. A to je druga zgodba. Če ste iskali Jonesove gospelovske posnetke in zgodnje poklone Hanku Williamsu – vse to je zdaj na enem mestu. Z nekaterimi dragocenimi neizdanimi posnetki in različicami že obstoječih pesmi. Zbirka je nekaj časa zaradi povpraševanja bila težko dobavljiva, pri Bear Family pa so poskrbeli, da jo je spet moč dobiti, kar je tudi sprožilo dotični zapis.

IMG_2051.JPG

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.