Magnifico: Helidonove uspešnice

Piše: Matej Krajnc

Helidon 2019

IMG_7458

V zbirki Helidonove uspešnice tokrat obeležujemo srebrni jubilej Magnificove prve samostojne plošče Od srca do srca. Izšla je v letu zadnje generacije zaključnih izpitov in v letu, ko je našo sceno dobesedno razganjalo od produkcije in tudi dobre prodaje, ki je v naslednjem desetletju začela upadati. A tam do leta 2000 so naši glasbeniki še lahko prodali 15.000-20.000 nosilcev zvoka, scena je bila pestra, tako nacionalna kot lokalna, založbi Helidon in ZKP RTV pa sta še vedno obvladovali trg mainstrema in deloma tudi alter produkcije, ki so jo takrat še znali spremeniti v mainstream. Magnifico je prišel iz precej nekonvencionalne zasedbe U’redu, ki je leta 1990 z velikimi koraki vstopila na sceno, med drugim za nove generacije priredila klasiko Na vrhu nebotičnika in s to priredbo že kar takoj pokazala, da ne gre za pop-“satiro” a la Agropop, pač pa za domiselno pretuhtavanje slovenskega (glasbenega) izročila. Prav to je tudi značilnost pričujoče plošče.

Na izvirni naslovnici je Magnifico kot Zeleni Jurij domiselno parodiral slovensko folkloro in se ji po svoje poklonil tudi v drugih segmentih albuma, denimo v pop priredbi rezijanske Da pa čanynu sednu dow, pa v pesmih Pastirče mlado in Zeleni Jure. A Magnifico slovensko folkloro poveže z ritmi in čutenjem nekdanjega skupnega kulturnega prostora; misel nanj je leta 1994 bila še sveža, hkrati pa v pesmih, kot sta Revolution is my Solution in L’amour toujours učinkovito prikaže mentaliteto prihodnosti in v največjem hitu plošče, uvodni 24.000 poljubov z mislijo na italijansko glasbeno legendo Adriana Celentana poseže tudi po samoironiji, ki pa je širše gledano spet odslikava mentalitete naroda, ki pravzaprav ne ve, kaj bi: se je osamosvojil, a so mu še vedno všeč tako Germani kot Italijani, plaho pogleduje severneje po Evropi in se ne more otresti svojih balkanskih korenin. Hkrati se zdaj potihoma, zdaj glasneje sramuje svojih izvornih, slovanskih. In tako naprej: referenc na plošči je dovolj, da se lahko zabavate do onemoglosti.

Ko Magnifico z melodijo Summer Kisses Winter Tears v pesmih Prezgodaj je in Devici zaključi strani A in B izvirne kasete in letos tudi prvič vinilne izdaje, vemo, da je tudi romantik. Poseben, kot je denimo posebna Emanuelle, še ena uspešnica s pričujoče plošče. Leta 2019 se lahko morda nekolikanj drugače zazremo v preteklost in pomislimo, kaj vse se je zgodilo vmes. Magnifico bo na božični dan koncertiral, ponatis njegovega prvenca pa je dobrodošla reminiscenca na čase, ko se je še zdelo, da na vse cilindre drvimo v Kanaan. Z rožami okrog vratu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.