Kaj bo s tovarno v Ceršaku?

Česa si občani ne zaslužijo vedeti?

Tako nekako bi lahko parafrazirali komunikacijo podjetja Paloma z javnostjo, še posebej z lokalnim prebivalstvom, ki je še vedno zelo odvisno od zaposlitev v tej proizvodnji higienskega papirja v Sladkem Vrhu in pred časom tudi v Ceršaku.

Občani so se preko FB omrežja obveščali o dokončnem zaprtju tovarne oz. proizvodnih prostorov v Ceršaku.

Paloma Sladki Vrh je bila na svojem vrhuncu, v času SOZD-ov (sestavljena organizacija združenega dela) in TOZD-ov (Temeljna organizacija združenega dela) sestavljena iz treh TOZD in sicer: Sladki Vrh, Ceršak in Prevalje.

Cersak4
Tovarna Ceršak Paloma v času razcveta, vir FB Ceršak-Cirberg

Novi časi, nove spremembe. Jasno je, da se morajo podjetja in ljudje prilagajati novim razmeram na trgih, novim organizacijskim in tehnološkim razmeram, novemu znanju, skratka: jokanje za starimi časi je neproduktivno. Prav tako pa so neproduktivne slabe, škodljive, zlonamerne in mogoče celo premišljene negativne odločitve v škodo rasti in razvoja podjetja. Takih je bilo v preteklosti v Sladkem Vrhu in Ceršaku na pretek. Spomnimo le na rušenje hidrocentrale v Sladkem Vrhu v osemdesetih.

Cersak2
Napis na vhodu, vir FB

Agonija tovarne Ceršak se je začela že pred davnimi leti. Že v začetku 90-tih so vodstvo v tovarni prevzeli ZSMS-jevci in se je posledično sredi devetdesetih ugasnila proizvodnja kartona. Proizvajali so t.i. “kovček” karton. Začuda, ampak po ugašanju proizvodnje, je kovček karton postal izredno trendovski v modnem in oblikovalskem svetu. Stari proizvodni stroji so dobesedno razpadali na dvorišču. Izgovori, da so dotrajani in da porabijo preveč energije, niso vzdržali, saj je Ceršak sam proizvajal energijo s svojo hidroelektrarno. Ja, seveda hidrocentralo  so prodali Dravskim elektrarnam Maribor d.d., ki pa so jih, kot slišimo, uzurpirali iz slovenskega elektrogospodarstva. Celotno proizvodnjo elektrike pa baje želijo prevzeti Nemci, itd…itd…

Cersak3
Hidrocentra Ceršak, vir: FB Ceršak-Cirberg (foto: Elektro Maribor)

Vrnimo se v Ceršak, za katerega je bilo v Evropi znano, da proizvaja najkvalitetnejši kovček karton. Delavci so bili izobraženi papirničarji, čeprav večinoma z glavo razpeti med kmetijo in nočnim delom za papirnim strojem. Posledično pa izgoreli, s čimer se v tistih časih ni nihče ukvarjal. Tudi v starih časih smo redno poslušali govorice o raznih aferah v Sladkogorski tovarni papirja. Nevajeni demokracije se ljudje niso znali obračati  obračati po pravem, za njih koristnem vetru. Vsaka obtožba o gospodarskem kriminalu ni nujno kriminal. Po navadi gre za medsebojne boje centrov moči. Ugašanje proizvodnje in metanje strojev v staro železo pa že bolj kaže na nepravilno podjetniško dejanje. Ali ne bi bilo veliko boljše ohraniti strojev v tovarni, še posebej, ker potem v teh istih halah ni bilo nobene proizvodnje? To lahko razumemo kot namerno sabotažo. Ali ne bi bilo boljše razširiti proizvodnjo še na valoviti embalažni karton, po katerem je povpraševanje že od devetdesetih do vse danes neprenehoma in v skokih naraščalo? Odločitev poznamo.

Cersak5
Začetki proizvodnje kartona po drugi svetovni vojni, vir FB Ceršak-Cirberg

V zadnjih dvajsetih letih so tam bolj ali manj uspešno delovala manjša podjetja z nekaj zaposlenimi. Zanimivo je, da je občina na tem prostoru “reklamirala” novo industrijsko cono tik ob tovarni. Ko pa smo preverili status zemljišč od vhoda v tovarno do plinske postaje Geoplina, smo ugotovili, da ima zemljišče status prometnega zemljišča, kar pomeni, da so zemljišča predvidena za gradnjo parkirišča, ceste, pristanišča, itd…, nikakor pa nimajo statusa zemljišča za izgradnjo industrijskih objektov. Pomislimo. Kaj se zgodi, če takšno zemljišče, ki nima cene, kdo kupi in kasneje registrira kot gradbeno?Zasluži milijon, dva? Pač odvisno od gibanja cen in novih projektov.

Ceršak tovarna
Ceršak v času obratovanja, vir FB Ceršak-Cirberg

Ravno novi projekti pa so v Ceršaku problem. Nihče: niti predstavniki podjetja Paloma, niti lokalna, niti državna politika ni nikjer in nikoli v javnosti povedala ničesar o načrtih v proizvodnih prostorih oz. na industrijskih parcelah v Ceršaku. Ali je tam načrtovana proizvodnja večih malih podjetij, torej industrijska podjetniška cona z  mostom čez Muro v Avstrijo? Ali se načrtuje širjenje družbenih dejavnosti in bodo prostore namenili mladini, kulturnikom, športnikom in šolnikom? Ali so mogoče v načrtu turistične zmogljivosti? Kakšen spa in wellness center, bi prav prišel v gozdu ob Muri, s prijetnimi vonjavami iz kompostarne. Ali namerava Paloma nepremičnino prodati? Ali je v načrtu sežigalnica odpadkov? Ali … !!?? V tem je problem. V komuniciranju. Ali se spomnite, da je Paloma pred letom, dvema, še na veliko oznanjala širitev proizvodnje v Sladkem Vrhu, za kar so nameravali celo prestaviti bližnje nogometno igrišče na drugo lokacijo, itd…? Potem pa nič.

Tovarna Ceršak je vsekakor unikaten primer in zanimiv primer. Spremljamo!

https://studio.youtube.com/video/wOiuRTygE_M/edit

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.