Johnny Horton: The Early Years

Piše: Matej Krajnc

Bear Family 1998

IMG_9324.JPG

Prva (po diskografski kronologiji, po zaporedju izida pa druga) od dveh zbirk, ki pokrivata celotno snemalno kariero Johnnyja Hortona, ga razkriva v nekolikanj drugačni luči, kot smo ga vajeni pozneje: med letoma 1956 in 1960 je posnel precej rockabillyjevskih pesmi in zgodovinskih sag, po katerih ga širše občinstvo še vedno najbolj pozna, med letoma 1951 in 1955 pa je bil tako honkytonkovski pevec (This Won’t Be The First Time) kot bugivugijevski pianist. Prva zgoščenka iz pričujoče zbirke denimo zbira njegove tozadevne posnetke, od Smokey Joe’s Barbecue do Talk Gobbler Talk in drugih, zvečine iz leta 1951. Po tem letu pa do 1955 je v njegovem repertoarju zlasti klasični honky-tonk, med drugim tudi The Devil Made A Masterpiece in Child’s Side Of Life, njegova različica Thompsonove Wild Side Of Life, ki jo je Kitty Wells prelomno posnela kot It Wasn’t God Who Made Honky Tonk Angels, sicer pa gre za staro nabožno pesem The Great Speckled Bird alias I’m Thinking Tonight Of My Blue Eyes z repertoarja družine Carter (Bird pa je bržčas najbolj razvpita v izvedbi Roya Acuffa).

Ker je založba Bear Family leta 2014 na devetih zgoščenkah izdala novo, razširjeno integralno izdajo glasbe Johnnyja Hortona s precej na novo odkritega gradiva in obnovljeno dokumentacijo, sta pričujoča zbirka in njena sestra, ki pokriva drugi, poznejši del Hortonove diskografije, seveda šli iz obtoka. Obe premoreta isto, 124 strani debelo knjigo, ki se jo splača vzeti v roke, tudi če ste morda kupili novo izdajo, ki premore dve 288-stranski knjigi in še rokopisni zvezek njegove matere; po njegovi smrti leta 1960 je na roko napisala dolg spominski zapis, ki je do leta 2014 ostal neobjavljen. Založba je leta 1980 izdala prvo vinilno ploščo s Hortonovimi posnetki in izdaja iz leta 2014 pomeni vrhunski zaključek zelo dolgega poglavja. A tudi pričujoča zbirka s svojim drugim delom je pomemben zgodovinski dokument – Hortonova glasba je na njej dokumentirana nekolikanj drugače, s takrat dosegljivimi podatki in posnetki in na nek način ostaja zgodovinsko pomembnejša prezentacija.

Pojoči ribič, kot so pravili Hortonu, pred letom 1956 ni dosegal konstantnih večjih komercialnih uspehov. Leta 1954 je za založbo Mercury posnel pesem All For The Love Of A Girl, ki je postala njegova edina zgodnja uspešnica. Pesem The Battle Of New Orleans Jimmieja Driftwooda iz leta 1959 je bila njegov prvi in edini zares velik cross-over hit,  ki je kotiral tudi na lestvicah pop glasbe, na countryjevskih lestvicah pa se je od leta 1956 pojavljal s pesmimi, kot so Honky Tonk Man (pozneje je ta pesem postala prva uspešnica Dwighta Yoakama), Honky Tonk Hardwood Floor in One Woman Man (George Jones jo je posnel kar dvakrat). V obdobju, ki ga pokriva pričujoča zbirka, je snemal za več založb, uradno izdal bolj malo, bil je znan zlasti kot redni član ekipe glasbene oddaje Louisiana Hayride, kjer je med drugimi svojo resno glasbeno pot začel tudi Elvis Presley; ta naj bi odločilno vplival na Hortonovo odločitev, da se leta 1956 poda v svet rockabillyja.

Pravo dragocenost pričujoče izdaje predstavlja 66 demo-posnetkov, ki so pri Bear Family najprej izšli leta 1991 na sedmorni vinilni izdaji The Early Years (ta izdaja je težko dosegljiva in med zbiralci zelo iskana), našli pa boste tudi poklon, pesem Ballad Of Johnny Horton, ki jo je leta 1961, kako leto po Hortonovi smrti, posnel Rudy Thacker.

 

One comment

  1. […] Res je – drugi del je izšel pred prvim, a prvi je istega leta izšel na vinilu. V tejle zbirki pa se začne resna komercialna pot Johnnyja Hortona, od kultnih rockabillyjevskih posnetkov do pop uspešnic, kot sta The Battle Of New Orleans in North To Alaska. Knjiga ima 124 strani in jo boste našli tudi na drugem/prvem delu zbirke The Early Years. Pri Bear Family so se diskografij večkrat lotevali vzvratno in zgodnja dela izdali šele pozneje; tako je bilo denimo tudi pri Georgeu Jonesu. Da bo bolj jasno: leta 1991 je pri Bear Family izšla vinilna zbirka Johnny Horton: The Early Years in pričujoča na zgoščenkah. S tem so pokrili celotno Hortonovo diskografijo. The Early Years so sedem let pozneje izdali še na zgoščenkah. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.