Dimitrij Škrk, VRAČANJA: peterostišja

piše: Milan Novak

 »Sence svetlih trenutkov«

 Dimitrij Škrk, VRAČANJA: peterostišja

 

Peterostišje je kratka pesniška oblika, ki si jo je domislila ameriška pesnica Adelaine Crapsey (1878 – 1914). Zelo od daleč pogledano je oblika peterostišja podobna tanki, tradicionalni japonski pesniški obliki. A se hkrati od nje zelo razlikuje. Vendar tukaj o tem ne bom razpredal. Osredotočil se bom na vsebino Dimitrijevih verzov, še prej pa se moram dotakniti tudi videza te prve izdaje. Na kratko rečeno, knjiga izgleda nobel.

IMG_0204
Dimitrij Škrk, VRAČANJA: peterostišja; KD Mariborska literarna družba; Maribor, 2019

Pod temnim ovitkom se skriva snežno bela platnica, najširši barvni kontrast torej. Notranjost pa razpre obsežno paleto kombiniranja podobe z besedo. Vsaka pesem je opremljena s posebej obdelano fotografijo. Relativno majhna sličica ne izstopa in skupaj s pesmijo sestavljata svojevrstno sozvočje občutkov. Avtor je ta način sporočanja spoznal že pri ustvarjanju v obliki haige, kar je nedvomno vplivalo tudi na oblikovanje vsebine zbirke VRAČANJA. Vendar so tukaj fotografije močno grafično obdelane, tako sta poudarjeni oblika in barva, pozornost pa je prepuščena besedilu pod njo.

 

 

IMG_0205
grafika iz VRAČANJA, foto M. Novak

V besedilih pa ne najdemo slikovitosti, velikih potez in čustvenih kontrastov. Dimitrij Škrk je v peterostišja ujel tišino. Ujel je drobne trenutke svojih spominov, ki jih, kot podobe odnosov, hrani v sebi. V njih ne bomo našli burje, brali bomo utripe metulja. Našli bomo svetlobo. In sence, ki jih je ustvarila. A sence so pomirjene s svojo vlogo in ne trepetajo v negotovosti.

Kljub temu, da so pesmi združene v tri poglavja: Dotakniva se; Vso luč dneva hranim zate; Ugašanje, so med seboj vse, prav vse, z nevidno nitjo svetlobe povezane v en sam žarek. Ki vznikne s prvo mislijo na obraz ( Vračanja) in ugasne z zadnjo smrtjo (Uspavanka). Spočetka kot sled svetlobe v oddaljenih sanjah, kot rojstvo metulja iz kokona, avtor plaho riše svoje občutke. V hrepenenju in pričakovanju prebira samoto: »tu sem / tvoje drevo / in zelenim v pomlad – / znova te bo hladila moja / senca«, (DREVO). In naposled, utrip nemira, slutnja odnosa. Odnosa med njim in njo. Ki ne postane burno trepetanje, ne stopnjuje se v hiperbole čustvovanja. Ostane ljubeč, spokojen, tih in strasten: »med ta / bela stegna / odletijo ptice / da bi gnezdile, tam v tvojem / vrtu«, (IZZA RAJA).

IMG_0208
grafika iz VRAČANJA, foto M. Novak
IMG_0207
grafika iz VRAČANJA, foto M. Novak

 

 

Dimitrij Škrk iz teh slik ne prinaša vročic oznojene kože, iz vseh vznesenih trenutkov izlušči čisto esenco čutnosti: »roka / vseh pet prstov / ti gre skoz lase – / tako nežno, brez besed / drsi« (LE GIB).

Besedila so zapisana v sedanjem času, v njih subjekt prve osebe ednine neposredno naslavlja drugo osebo ednine. Na ta način avtor doseže zaustavitev opisanega trenutka. Ki takšen tudi ostaja: »senco / pod drevesom / preleti tih metulj – / skozi najino poletje / leti« (SKOZI POLETJE).

V zadnjem delu zbirke, v poglavju UGAŠANJE, žarek menja barvo. Zasije kot dvom, kot bolečina. Zaseje molk: »oba / drug ob drugem / gledava v daljavo – / razumem vsako besedo / molka« (BREZ BESED). Slovo in potem samota. Samota v več odtenkih odmeva skozi zaključne misli. Vendar nikoli dramatično.

IMG_0213
grafika iz VRAČANJA, foto M. Novak

Avtor ohrani tih izraz, v stiski, v odhajanju, v krhkosti in praznih korakih. Sliko »ženske z belo masko« uokviri in postavi na najvidnejše mesto. Vidno le avtorjevemu ponotranjenemu duhovnemu pogledu. Vsem nam pa utrne luč: »kakor / mrtva ptica / ležiš znotraj mene – / kako tiha in negibna / je smrt« (MRTVA PTICA).

 

 

 

Avtor spremne besede, urednik zbirke, Marjan Pungartnik, med drugim piše, da Dimitrij Škrk v svojih besedah izraža krhkost, ranljivost in nedosegljivost. In daje poudarek podarjanju: » … doživetje sonca in njegove svetlobe hrani za nekoga in mu poskuša s tem darovati nekaj najbolj eteričnega in elementarnega – svetlobo.«

 

Podarite si zbirko VRAČANJA, zaslužite si jo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.