VEDRINKE

Piše: Matej Krajnc

Kulturni center Maribor 2019

vedrinke

Studenci so bili moje prvo mariborsko bivališče, bolje rečeno – zatočišče, kot vedo tisti, ki so na teh straneh brali moje mariborske reminiscence. Tale zbornik je v moje roke prišel ravno ob prvem času, da lahko svoje Studence dopolnim z nekaterimi drugimi. Z izkušnjami članic in članov Kulturnega društva Studenci-Maribor, točneje literarno-dramske sekcije Vedrina. In v pričujočem zborniku osemnajstih avtoric in avtorjev (16+2) je več kot dovolj gradiva za prijetno branje.

Nekatera imena so že domača – pojavljajo se v LIKUSu, Mariborski literarni družbi, redno jih videvamo v Literarni hiši Maribor, imajo že svoje knjige, zato nikakor ne gre za kak amaterski zbornik, ki bi bil izdan kar tako, da piske in pisci pač opozorijo nase, pač pa gre za sistematično delo in pravzaprav konceptualno izdajo. Marjan Pungartnik je v spremni besedi zapisal: “Zbornik (…) je poln stvari, ki jih mlajši skoraj ne vidijo, če pa zvedo zanje, zamahnejo z roko in rečejo – eh, spomini! A ni tako. Ni le poseg v neko preteklost. Je zgodba, ki osmišlja naše življenje.” Kratke zgodbe, črtice, reminiscence … Ni nujno, da jim natikamo epitetone, recimo jim kratka proza. Od humorja do bolj trpkih zgodb – v pričujočem pisanju najdemo celoten spekter čustev, ki jih literatura, če je pristna, še kako potrebuje, sploh dandanes, v razčlovečenih časih, ko je cinizem glavno vodilo sveta.

Avtorice in avtorji pa niso zgolj literarno aktivni – zbornik je interdisciplinarna izdaja, likovno opremljena z avtorskimi slikami, ki jih je veselje pogledati. Od Mrtvih sanj, Lokvanjev, Kalejdoskopa do Naskovega dvorca, Deklet pod češnjo in Olge gre za mini razstavo likovnih del, ki v literarnem kontekstu dobijo svojo drugo kontekstualno dimenzijo. In seveda velja tudi obratno.

Avtorice in avtorji so po vrsti: Vlasta Črčinovič Krofič, Ljubica Dolinšek, Bruno F. FRas, Jana Hartman Krajnc, Ivana Hauser, Nada Holc, Srečko Klemenc, Majda Krajnc, Tilka Kren, Jelisava Jelka Leskovar, Milena Nemec – Mimi, Ana-Marija Pušnik, Ivana Rečnik, Manica Sancin Bunc, Ksenija Šešerko, Ana Šmarčan, Mira Uršič in Danica Zlatar. Nekatere in nekateri se pojavljajo z enim prispevkom, druge in drugi z več literarnimi in tudi likovnimi. Rdeča nit je vsakdanjost, zgodbe in anekdote, izvlečene iz življenja in z njim pogojene. A naslov zbornika, ki se poigra z imenom literarno-dramske sekcije, hkrati aludira tudi na štimungo prispevkov. Čeprav iz nekaterih veje melanholija, je skupni imenovalec vendarle vedrina. Vedrina besede, vedrina slike in bivanjska vedrina, ki žene naprej in ki bo zagotovo gnala v nova pisanja in zapisovanja. Takrat pa pričakujemo tudi nov zbornik.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.