SINGLE Tantadruj – Otroci spuščajo Mehurčke

Tantadruj
OTROCI SPUŠČAJO MEHURČKE

(Akord Records / Kulturni center Maribor, Javna Muzika ARCD 039 / FREE CD 072, 2019)

Glasbena založba Akord Records pod okriljem zavoda Kulturni center Maribor objavlja single skladbo s CD plošče Mehurčki.

Single izdaja je na voljo na naslednjih povezavah:

video single: https://youtu.be/twr6kuCkIJY
mp3:
http://www.ljudmila.org/subkulturni-azil/front/img/admin/file/Tantadruj_-_Otroci_spuscajo_mehurcke.mp3
mp3 zip:
http://www.ljudmila.org/subkulturni-azil/front/img/admin/file/Tantadruj_-_Otroci_spuscajo_mehurcke_MP3.zip
wav zip:
http://www.ljudmila.org/subkulturni-azil/front/img/admin/file/Tantadruj_-_Otroci_spuscajo_mehurcke_WAV.zip

tantadruj-mehurcki_nasl

Tokrat so Tantadruj pripravili konceptualen album otroških pesmi iz zbirke Otona Župančiča Mehurčki, s čimer obeležujejo 80-letnico Župančičeve smrti.
Mehurčki so glasbeno pesniška predstava, sestavljena iz ducata Župančičevih najbolj znanih pesmic za otroke na temo Cicibana in njegovih prigod. Gre za dinamični niz na novo uglasbene Župančičeve poezije, namenjene zvedavim in igrivim otročajem vseh generacij. Pletež različnih glasbenih vzdušij, ki odslikavajo vsebino večno aktualnih tematik, v otrokom dopadljivo celoto kot rdeča nit poveže zgodba, napisana posebej za predstavo. Lahkotni in dramatični glasbeni trenutki, obogateni z nepretencioznim in rahlo poučnim literarnim popotovanjem po slovenskih krajih odkriva nove dimenzije pesniških biserov, kakršnih do sedaj še nismo imeli priliko spoznati.

RECENZIJA:
“Uglasbitvam ni moč reči kar folk glasba in jih s tem odpraviti, ampak gre za različne odtenke folkovske čutnosti z dodatki (učinki flavte, sinta, glasov …) in sodobne produkcije, kar v našem primeru pomeni zlasti čistost posnetkov, pa tudi neposrednost; te pesmice pred nas kar skočijo in se nam predstavljajo, druga za drugo, kot se spodobi. Kar je še več: Soko je spisal tudi vezni tekst, zgodbo, ki veže Župančičeve pesmice v konceptualno celoto. Ta vezni tekst bere igralka Sabina Kogovšek. Taka odločitev seveda meri v interdisciplinarnost; povezovanje pravljičarstva, igralstva, pravljice, proze, poezije in glasbe. Tudi s tega aspekta je pred nami kompleksna in dobrodošla izdaja. Hkrati pa lahko, če odmislimo vse te zahtevne literarnoteoretske marnje, enostavno uživamo v pripovedovanju in pesmicah. Boštjan Soklič je spisal “vzporedne Mehurčke”, ki jih Župančič zgolj dopolnjuje; ali obratno. In če na vse to pozabimo, imamo pred seboj zgodbico in lep kupček pesmic. Pesmic, ki še danes ostajajo visoko pri vrhu (ali na vrhu) domače pesniške produkcije (za mlade). Skorajda nedosegljivo visoko so, četudi je naša tovrstna produkcija nadvse obsežna.”

Matej Krajnc

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.