Babilonci: Na ulici, u prolazu

Piše: Matej Krajnc

Balkan Veliki/Bandcamp 2020

a1094320607_10

Zdena Franjić je s svojimi Babilonci v zadnjem desetletju naredil eno največjih “podtalnih” literarno-glasbenih zgodb na Balkanu, in, če smem biti drzen, “i šire”, saj so Babilonci po integriteti in konsistenci edinstven pojav, ne glede na to, da zasedba ni konstantna … je pa zato vselej udarna. Pred nami je nov album, ki je na Bandcampu izšel v okviru makedonske založbe Balkan Veliki; ta združuje glasbeno umetnost s celotnega področja bivše države; Zdena je pred kratkim pri njih izdal že album Neznani DJ Zdena: Znanje neznanja, o katerem smo pisali, s Hansom Pitijem Orlijem, pesnikom in kitaristom Goribora, pa sta se združila v duo Ekonomski tehničari in izdala EP, o katerem bomo pisali v bližnji prihodnosti.

0008775262_10

Nova inkarnacija Babiloncev je prav tako duo: Miki pjevač in Lutajući DJ Zdena. Mikija poznate iz Ofingerov in Koridora X, pričujoči album pa je bil delno posnet pri njemu doma v Bački Topoli, delno pa pri Edinu Džambiću, ki ga poznate kot Onog dječaka in še prej kot Dječaka iz vode, enega najvidnejših in najplodnejših kantavtorjev s področja nekdanje domovine. Nastopi v Subotici, Novem Sadu in Zemunu imajo zdaj tudi studijski ekvivalent – ploščo, ki zvočno prinaša vse palete “rokenrol mjuze” v najširšem smislu: od pravovernega rokenrola do ritemibluesovskih, loungeovsko-bluesovskih, soul-funkovskih, elektronskih in drugih nastavkov, torej nekaj, kar bi iTunes uvrstili med “Alternative”, mi pa recimo temu “glasba Babiloncev”, ker nalepk ne potrebujemo, gre za drugo dimenzijo poezije, kar je jasno že od uvodne pesmi Beton, preko Secret Double Agent Girl, balade Jebanje, Krede, pa zaključnih Katarina in Vratite mi moje oči. Skoz rezke zvoke kitare preko saksofonov, različnih ritmov in klaviatur jasno slišimo glas, glas, ki nam prinaša besede, brezkompromisno zapisane in tudi interpretirane, kar Zdena obvlada do najmanjših odtenkov, Miki pjevač pa je tokrat tista eminenca, ki nad besedami še dodatno bdi in jih oblači v … ne nove obleke, pač pa v nove obraze.

Naslovnica plošče pove marsikaj. Njen minimalizem nas vabi, da jo odpremo in poslušamo, v teh časih, ko zaradi “novega reda sveta” ne moremo do odrov, pa je pomembno, da umetnike podpremo tudi v digitalnem svetu. Balkan Veliki deluje po principu “name your price”, kar pomeni, da je glasba načeloma prosto dostopna, poslušalci pa lahko prispevajo. Izmenjava kulturnih dobrin je dandanes še bolj pomembna, saj gre svet po svoje, politika po svoje, poezija in glasba pa sta še vedno univerzalni, ne glede na to, kje nastajata. Zdena in Miki se nista ulegla v kad, polno rožic, stopila sta med nas z “ulice”, s “prolaza”, klena opazovalca in zapisovalca vsakdanjika. Babilonci grejo naprej in mi, vedoželjni kot smo, čakamo, kakšna znamenja nam bodo še pustili ob poti.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.