NEZNANI DJ ZDENA – Znanje neznanja

Piše: Matej Krajnc

Slušaj najglasnije! 2020/Bandcamp

zdenko franjić neznani dj zdena

E, naš neumoljivi DJ Zdena si je omislil še eno inkarnacijo in poleg novega materiala svojega benda Babilonci, o katerem bomo še pisali, objavil “solo” album, ki nadaljuje niz njegovih raziskovanj in interpretacij poezije in glasbe vseh vrst in zvrsti. Sintagma v naslovu nam lahko že kar takoj da misliti; po eni strani na svojevrstno samoironično plat početja DJa Zdene (“the knowledge he amassed over the decades is priceless”, bi rekli v globalnem jeziku), hkrati pa priča o nenehnem iskanju novega in dobrega, s čimer si je naredil ime kot založnik, pisec in glasbenik.

Ta zadnja vloga pride na novi plošči spet do veljave. Na njej na podlage različnih rockovskih, bluesovskih in drugih melodij (Dr. John, Johnny Štulić, Billy Larkin, Marchwind) poje in recitira poezijo, ki se ne podreja nikakršnim zakonom trga. Pesmi ste lahko že slišali na različnih EPjih, med drugim Šetnja noću, kjer srečate denimo A kaj da delam s Štulićevo melodijo. Gre za reinterpretacije glasbenih podlag, nova rojstva pesmi, ki jih že poznamo ali bi jih morali poznati; za “znanje neznanja” torej, kjer je neznano znano in obratno.

Na koncu je vse rokenrol; tudi ko Zdena obleče svoje pesmi in svoje pesmi v pesmih drugih v funk, reggae, experimental in kar je še teh oznak, ki dandanes služijo za “tage”, za metapodatke, za prepoznavanje, ki ga mašina potrebuje, da funkcionira, si vse te pesmi še vedno najbolje predstavljam v napol osamelem baru s kitaro, basom in bobni, ki se pogovarjajo med seboj v različnih ritmih in štimungah, nekje vmes pa je Zdenetov glas; kajti njegov glas je “nekje vmes”, noče biti nad muziko in noče biti docela pokopan v njej. Besede štejejo in znanje šteje – tudi če je “znanje neznanja”. Komadi so na voljo na Bandcampu in YouTubu – poslušajte jih in posredujte naprej!

 

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.