Novi video CZD – Beseda sodi, besedilo iz 1986 kot da bi bilo napisano 2020

Video in besedilo pesmi Beseda sodi skupine CZD, kot da bi bilo napisano v letu 2020

Skupina CZD (Center za dehumanizacijo) je objavila nov video za pesem Beseda sodi iz leta 1986

 

Beseda sodi je pesem, nastala v prvem valu ustvarjanja skupine CZD, ki je trajal od 1984 do 1988. V tistem času, ko še ni bilo na voljo semplerjev, so člani skupine semplerske zvoke, ki so jih uporabili v pesmih, posneli na avdio kasete in jih pri izvajanju pesmi zavrteli. Kasetofon je torej takrat bil eden od inštrumentov. Snemanja zvokov, ki so bili osnova pesmi in dodatki h glasbeni kompoziciji, so člani skupine snemali organizirano kot avdio dokumente, večinoma sta to počela Bojan Tomažič in Dušan Hedl.  Ta način dela je najbolj prišel do izraza v pesmih Kujem svoj meč, Energija in Beseda sodi. Molitev v pričujoči izvedbi pesmi Beseda sodi je,  ne vedoč kje in zakaj bo njena molitev uporabljena, izvedla Jožefa Puhič, babica Dušana in Branka Hedla. V tistem času jo je že hudo dajala demenca, tako da ni spremljala predvajanja pesmi v udarnih dnevnih terminih na VAL 202 oziroma drugem programu Radia Slovenija v letu 1987.

CZD

CZD, klub Trate 1987, od leve: Dušan Hedl, Branko Hedl, Vlado Pivec, Bojan Tomažič, Marjan Milošič, Foto: J. B.

Center za dehumanizacijo je v tem obdobju vse svoje pesmi posnel v studiu Boruta Činča v Ljubljani. Dva razloga sta botrovala tej dolgoletni kooperaciji: respekt članov skupine do eksperimentalnih bluz rokerjev Buldožerjev in Činčeva povezanost (kot otrok je nekaj časa tam živel) s Tratami, kjer je CZD v starem mlinu imel domicil in vaje. Zaradi tega so člani CZD čutili posebno povezanost s svojim prvim tonskim mojstrom in producentom. Snemanja so bila vedno enodnevna srečanja v studiu, kjer so po pravilu posneli najmanj tri (3) pesmi.

CZD pred klubom Trate 1987
CZD, pred vhodom v klub Trate, 1987, od leve: Vlado Pivec, Branko Hedl, Bojan Tomažič, Marjan Milošič, Dušan Hedl, Foto: J.B., 1987

Zasedba: Marjan Milošič – bobni, Vlado Pivec – klaviature, efekti, Branko Hedl – kitara, Bojan Tomažič – bas kitara, Dušan Hedl – kitara, vokal.

Besedilo: Bojan Tomažič

Video: Orto Video Production

grafit Trate OOZSMS
Grafit v klubu Trate, 1986, Foto: J.B., 1986

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.