Kitajske sanje, veliki preporod kitajskega naroda

Piše: Sanela Kšela

Sanela Kšela, Oglaševalni plakati na Kitajskem v 21. stoletju

Založba: Kulturni center Maribor, Frontier 2013

Vseh 176 v znanstveni monografiji obravnavanih oglaševalnih plakatov je del politike kitajskih sanj. Ta koncept je izpostavil Xi Jinping že leta 2012 in ga še dodatno poudarjal v prvih letih vladanja.

Kitajske sanje.
Vir na povezavi.

5. aprila 2013 je Xi Jinping na srečanju z mladostniki v Pekingu kitajske sanje opredelil kot brezčasne (obsegajo ves časovni prostor), vseobsegajoče (obsegajo ves krajevni prostor) in kot odgovornost vsakega posameznika (obsegajo vse ljudi):

»Kitajske sanje so zgodovinske, sedanje in prihodnje. Kitajske sanje zgoščajo stalna prizadevanja dobronamernih ljudi, ki si prizadevajo za dobrobit kitajskega ljudstva in omogočajo možnosti za blaginjo države, nacionalni preporod in srečo ljudi.«

»Kitajske sanje so nacionalne, manjšinske in od vsakega Kitajca. Samo pod pogojem, da je država v dobrem stanju in so ljudje zadovoljni, lahko vsi živimo srečno življenje. Šele ko se bomo vsi pripravljeni boriti za sanje, bo končno zbrana veličastna moč za uresničitev kitajskih sanj.«

– »Kitajske sanje so naše in še posebej od vas, mlajše generacije. Velik preporod kitajskega naroda bo sčasoma postal resničnost po zaslugi prizadevanj velike večine mladine.« (Xinhua net 2013)

Vendar se ni ustavil pri tem. Nadalje je leta 2014 na forumu o literaturi in umetnosti v Pekingu izpostavil nove smernice umetnosti v prid politike in jih povezal s kitajskimi sanjami.

To je izjemnega pomena, ker je že leta 1942 Mao Zedong na konferenci o literaturi in umetnosti v Yan’anu nakazal smernice ustvarjanja, pri čemer je poudaril prepletanje literature, umetnosti in političnega življenja. Bil je prvi vodja, ki je v kitajski politiki in družbi razvil celovito teorijo umetnosti za potrebe politične propagande, po 72 letih, pa je »nove« smernice podal Xi Jinping na prej omenjeni konferenci.

Oglaševalni plakat: “Kitajske sanje, duh vola”.
Vir na povezavi.

Slogan kitajskih sanj hkrati predstavlja paralelo s konceptom »ameriških sanj«. Do takrat je bila Amerika tista, ki je veljala za obljubljeno deželo, s pojavom kitajskih sanj pa se ji je ob bok postavila Kitajska in se začela predstavljati kot dežela, kjer ljudje lahko uresničijo svoje sanje in želje.

…in nedvomno jim uspeva.

Xi Jinping z ženo.
Vir na povezavi.
Sanela Kšela: Oglaševalni plakati na Kitajskem v 21. stoletju

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.