Vlasta Črčinovič Krofič: Cenzura

V nekaj dneh je vsa narava ozelenela in zacvetela. Travniki v Novi vasi, ob Radvanjskem potoku in v okolici osnovnih šol so z regratom in marjeticami prepletli čudovite belo-rumene vzorce in bližnja češnja se je odela v nevestin pajčolan. Ozračje je drhtelo in vibriralo od novega življenja.

Pevske vaje so bile enolične in nič posebnega. Ponavljale so se vedno ene in iste zgodbe. Nekateri pevci, predvsem novinci, so izgubili veselje do petja. Raje so letali za mladimi vrabčevkami in jih osvajali. V zboru so vztrajale predvsem vdove in ločenke in še nekaj vrabcev, ki so bili prestari za resnejše zveze in norčije.

Maestro je vztrajal in se zavzeto ukvarjal z vsakim pevcem posebej. Prav v vsako dušo se je poglobil ter jo spodbujal, da bi iz nje izvlekel skrite pevske sposobnosti. Zborček je zvenel vedno lepše. Občasno so peli tako lepo, da je zazvenela terca. Maestro je živel za take trenutke.

Bernardka Kos: Maestro, akril na papirju, 18 cm x 26 cm, 2021

“Polovico bi jih morali zavrniti, kaj ne!?” je nergala stara sopranistka, ki je imela izostren sluh, pa je ni nihče poslušal.

“Iz zaupnih virov sem izvedela, da so se na tekmovanje prijavili kosi in sinice,” je še dodala, “oboji so odlični pevci oziroma pevke. Nič ne bom presenečena, če nas bodo premagali!”

Zaradi teh in tem podobnih namigovanj so bili pevci zaskrbljeni, a Maestro jih je hitro pomiril: “Vsak je najboljši v svoji kategoriji. Mi smo edini mešani pevski zbor v bližnji in daljni okolici, in zato brez konkurence. Kosi so moška vokalna skupina, sinice so ženska vokalna skupina … Iz izkušenj vem, da bo vsak zmagal v svoji kategoriji in dobil certifikat za nadaljnje regijsko tekmovanje.”

Mlada golobica, ki je delovala na najmanj dveh nivojih, sicer zaposlena pri časopisni hiši in pristojna za novice, je skrita v senci prestrezala izgovorjene besede. Iz le-teh je oblikovala svoj pogled in predelane informacije kot vroče žemlje prodajala javnosti. Zaradi neobjektivnega informiranja je bilo ogroženo tekmovanje, saj je v članku, objavljenem na prvih straneh resnih časopisov in tabloidov pod naslovom “Korupcija med zbori”, natančno obelodanila svoje osebne misli in sume. Kot odgovor na njeno natolcevanje, so v treh mestnih četrtih sklicali izredne sestanke in pevski zbor vrabcev resno opomnili, naj člani pazijo na izrečene besede.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.