Vlasta Črčinovič Krofič: IGRA

Dan se je prevesil v pozen popoldan. Mojca hiti k prijateljicam. Z Meto, Majo in Milko so nerazdružljive še iz otroških let. V zrelih letih jih družijo zapuščenost, osamljenost, bolezenske tegobe in drobne skrivnosti. Danes bodo igrale bridž za majhne vsote.

Mojco gloda  slaba vest, ker pri igri nikoli ne veš, kakšen bo rezultat. Že večkrat se je zaobljubila, da bo nehala. Mojčina prijateljica Maja, njena partnerka pri igri, se je zadnje čase zelo spremenila. Je močno raztresena, kot da ji nagaja spomin ali pa ima druge osebne težave. Pravilom igre sta namreč dodali desetino do potankosti dodelanih svojih pravil, s pomočjo katerih sta se neverbalno sporazumevali. Na primer, če imaš dobre karte, se dotakneš očal, če slabe, popraviš pramen las s čela in podobno.

Prejšnjič si je Maja spela lase v čop in očala pozabila doma. Karte je polagala na mizo brez premisleka in reda. Mojca jo je pod mizo drezala z levo  boso nogo, a se je prijateljica le presedla in premaknila s stolom izven njenega dosega. Od vseh trinajstih iger sta dobili le tri vzetke, pa še te bolj po sreči kot pameti.

Vlasta Črčinovič Krofič: Gral, akril na platnu, 50 cm x 50 cm, 2018

Mojca je bila besna kot bik. Pihala je, kot da bi ji pod nos pomolili rdečo cunjo. Lovila je sapo, si mršila lase, njena lica so pordela v barvi zrelega paradižnika. Imela je občutek, da se ji možgani počasi cvrejo. Na koncu se je zlomila in po licih so spolzele solze jeze in obupa, ko je na mizo položila zadnji desetak. Glasno je hlipala, kako naj hčerki razloži, da potrebuje pomoč pri plačilu položnic. Spet bo poslušala levite, da ne zna upravljati z denarjem. V tej sezoni je zaigrala ves svoj nakit, vse od ure, ki jo je dobila kot nagrado ob petindvajsetletnici zvestobe istemu podjetju, do prstana z rubinom, podedovanega od babice.

V tem popoldnevu je obljube in zaobljube potisnila na stranski tir. Bridž je miselna igra, ki naj bi preprečevala demenco, tako se je prepričevala, saj se je demence bala bolj kot praznega želodca. Zjutraj je pogledala v zvezde,  prebrala horoskop in v prvem poskusu položila piramidno pasjanso. Obetal se je uspešen dan. Črne misli je odložila na stranski tir, prižgala zadnjo cigareto in pospešila k prijateljicam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.