Pigs Parlament – Live in Strelišče

Piše: Maja Mekina

Za vse ljubitelje dobrega hitrega punka in veselega ska-ja ter tiste, ki tarnamo in jamramo, da ni koncertov, je tukaj najboljši približek le-temu: Primorci Pigs Parlament so izdali čisto nov album, in to Live album! Zeleno se mi je zasvetlikal v poštnem nabiralniku nekaj tednov nazaj. Niso pozabili name! No ja, le kako pa bi, saj sem napisala recenzijo za njihov 8 let star izdelek…

Če jih (še) ne poznate, naj povem, da prihaja band iz Goriških Brd. Na sceni so že od leta 2004 in izdali že kar nekaj materiala. Vso njihovo diskografijo najdete na sledeči povezavi: https://www.discogs.com/artist/3075565-Pigs-Parlament . Po mojem mnenju so pravi specialisti za ska-punk, nisem še zasledila slovenskega banda, ki bi se lahko temu opisu tako zelo približal.

So skupina 5 fantov in eno dekle: Tina Rebec, čudovito raskav kričeč, občudovanja vreden vokal, Matej Srebrnič – magični prsti na bas kitari, Deni Srebrnič in Vasja Rusjan razturata na banju in kitari, s trobento razveseljuje Miha Ivančič, za nore ritme na bobnih pa je kriv Boban Stojkov. Fantje na inštrumentih so tudi vokalisti, kar daje bandu posebno noto, saj se od pesmi do pesmi izmenjujejo – pri nekaterih je glavna Tina, pri drugih Matej in seveda ne smem pozabit na back vokale ostalih fantov.

Koncert, ki so ga posneli za ta CD, se je zgodil na dan 20.4.2018 v klubu Strelišče, kar je poseben datum ter poseben kraj za skupino. O slednjem je zelo lepo opisano v knjižici CD-ja, ki je, kakor tudi zgoščenka, v zelenih odtenkih. Čisto na vrhu pa je zapisana cifra 4/20, za katero nisem imela pojma, kaj bi lahko pomenila, tudi ne, zakaj zeleni dizajn, zato sem Pigse kar sama preko socialnega omrežja o tem tudi povprašala. Dobila sem sledeč odgovor. V primorščini, seveda:

Pigs Parlament (v nadaljevanju PP):

”Point je, da tisti koncert v Strelišču je biu ubistvu relis party ob izdaji cd-ja “Don’t panic, it’s organic”. Tisti CD pa je bil “posvečen” konoplji. Pač tematski album o konoplji (posluši ga na Bandcampu). Komadi govorijo o zajebantskih temah glede konoplje in kajenja, pa do resnejših tem o zdravljenju in možni uporabi v industriji itd. Mamo tudi kar neki “starejših” znancev in prjatlov, ki si lajšajo bolečine in zdravijo s konopljinim oljem, ampak obenem živijo v strahu, ker je stvar še vedno prepovedana. In itak vemo vsi zakaj… 4/20. Pomeni pa 20.4.. Torej 20 april. To je International marihuana day. No, točno na ta dan leta 2018 smo odigrali koncert in izdali tist CD, saj je padel direkt na petek. Zdaj pa veš zakaj zelena barva v Strelišču in seveda zato tudi tematsko zelene barve na CD-ju. In če si razumela, tudi Live iz Strelišča je bil izdan 20.4. 2021.”

Torej – Strelišče ali Mladinsko Kulturno Umetniško Društvo je domači klub banda, za ta live album so tam igrali prvič:

”Klub je zelo majhn – smo omejili vstop in zato naredili dva koncerta; Cca 70 – 80 ljudi v petk in cca 50 sobota. Posnel smo oba koncerta in zmiksal v en Live.”

Kot zanimivost – klub obstaja že od leta 1982, prirejajo tako koncerte kot tudi druge umetniške dogodke. Gostili so že Kud Idijote, Iztoka Mlakarja, organizirali festivale, igrali so celo NOXF, Hladno Pivo, Pankrti, Laibach, itd., torej niso kar tako! Za majhen klub kapo dol.

Pigs Parlament: Live in Strelišče CD med Organic. Don’t panic, it’s tomato 🙂

Na albumu Live in Strelišče je 18 komadov. Že po Intru se vsi instrumenti nekako zlijejo v reko sozvočja, ki napolni prostor oziroma ušesa. Vsi so izjemno dobro uigrani, harmonija zvoka in melodični punk – live! Jaz vedno pravim, da je band toliko dober, koliko je dober v živo. In ker nisem specialist muzikolog, tukaj podajam zgolj svoje občutenje in mnenja.

Menim, da je tako izbor komadov kot njihovo zaporedje, PP vsekakor dobro uspelo. Ves koncert se stopnjuje iz prijetnih in veselih durov v divje brzice, kjer se nato vključi Tina ter rjoveče popelje koncert na neko drugo raven ob brake-downih in težkimi kitarskimi rifi, kar se seveda za punk koncert spodobi. Verzel med pesmimi so simpatična interakcija članov PP s publiko, šale in podajanje ‘žhanja’ ter ‘špinelov’, kar se mi zdi nekako samoumevno za dotično tematiko koncerta. In ne, ne bo tukaj cenzure! Lahko pa rečem samo to, da kar se zgodi v Strelišču, ostane v Strelišču. Vsekakor pa vse to poteka v čudovitem primorskem narečju, tako kot nekatere njihove pesmi, posebej ‘Fsova petka’ in ‘Dw sm?’, besedila so pa tudi v angleščini.

Slišati je, da se imajo ljudje na koncertu fajn, kar je moč sklepati po vzklikih in odnosu med bandom in poslušalci. Oziroma takrat še gledalci. Srečen tisti, ki je bil na koncertu… Omembe vredna je tudi čistost zvoka, kajti razločno je slišati vsak inštrument in glas. Doživela sem več trenutkov kurje kože, sprva že pri ‘I like to smoke’ komadu. Odlično izpeljan in odigran ska, kjer se pojavi trobenta in obarva pesem, kot se besedilu pritiče. Vsekakor sem mnenja, da bodo zamigali tudi tebe!

Kot je za Pigse značilno, se menjavajo moški in ženski vokali, prav tako dobi prav vsak inštrument svojih par minut in kakor tudi na ostalih albumih tudi na tem ne boste našli trenutka dolgočasja. Predstavili so tudi nekaj novih pesmi, še nesigurni, če jih znajo, a tu seveda ni dvoma. V koncertni posnetek so vključili tudi ‘Banjo punk’ in kolikor je slišati tudi publiko, so bili tukaj že zelo razgreti. Ni potrebno dosti domišlije, da sem tam. Sigurno je bil klub že nevarno na robu eksplozije. Pod odrom najbrž vse nori, skače in poga, pivo teče in se razliva med gnečo prepotenih teles, glasba buči iz zvočnikov, da jo čutiš na koži… Ko pa se začnejo prvi akordi ‘Fuckin’ Economy’ in Tinini vriski, se še sama vržem v mosh-pit…

Hvala, Pigs Parlament, za ta super avdio/fantazijski live show!

Da, CD je vsekakor vreden posluha, večkratnega vrtenja in omembe! Priporočam! Dobite ga preko Pigs Parlament Facebook strani: https://www.facebook.com/PigsParlament .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.