Ansambel bratov Avsenik: Prelepa Gorenjska – Helidonove uspešnice

Piše: Matej Krajnc

Helidon, 2019

Če bi tuhtali, katero glasbo ansambla bratov Avsenik izdati v nizu največjih uspešnic, bi se znašli pred težko nalogo, toliko jih namreč je. Zato se je Avsenikovega opusa najbolje lotiti konceptualno. Pri Helidonu so se odločili za nabor pesmi s tematiko Gorenjske; ker so Avseniki izvorno gorenjski ansambel, posledično ni večjih težav pri brskanju po tovrstnem opusu. Pesmi o Gorenjski najdemo v vseh obdobjih delovanja ansambla, od prvih uspešnic pa desetletja naprej po časovni premici. Petindvajset pesmi tvori skorajda romaneskno glasbeno zgodbo o Gorenjski, od največjih Avsenikovih uspešnic, kot so Na Golici, Večer na Robleku in Tam, kjer murke cveto, do Vriska v hribih, Šuštarske nedelje v Tržiču, Gremo na Pokljuko in naslovne pesmi.

Kvintet Avsenik je do Ansambla bratov Avsenik prehodil dolgo in uspešno pot. Tu so bili tudi pevke in pevci: Danica Filiplič, Marija Ahačič, Ema Prodnik, obe Jožici, Franc Koren, Alfi Nipič, maskota Franc Košir … Z ansamblom je sodelovalo mnogo “zunanjih” sodelavcev, od članov Slovenskega okteta do mnogih drugih glasbenikov in piscev. Helidonove uspešnice spajajo vsa ta obdobja, poleg tega pa ob tako velikodušnem številu pesmi ne morete ravno reči, da za svoj denar niste dobili Gorenjske v vsem sijaju in blišču. Na naslovnici vas pričaka “stara” postava pred prihodom Alfija Nipiča, Helidon pa je izdal tudi istoimensko vinilko z dvanajstimi izbranimi pesmimi, kjer vas na hrbtu pričaka novejša Avsenikova zasedba z znamenitim tercetom. Izbor je tudi na vinilni izdaji tak, da pokrije vse aspekte tega dela dežele, začenši z naslovno pesmijo, Vriskom v hribih, Pokljuko, nato pa tudi z Aljaževim stolpom, Pastirčkom in Iz Bohinja za zaključek.

Če morda iščete eno samo ploščo z Avsenikovimi uspešnicami, sta vinilna in “zgoščena” izdaja morda prav to, kar iščete. Če pogrešate nekatere druge hite, denimo Slovenija, odkod lepote tvoje, Zvezde na nebu žare, Tudi ti nekoč boš mamica postala idr., jih najdete na nekaterih drugih Helidonovih izdajah. Ne pustite se predolgo prepričevati in pobrskajte!

vv

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.