Ervin Hartman: Veličastna Moskva

Šovprogram Pihalnega orkestra Pošta Maribor na Rdečem trgu v Moskvi. Foto: arhiv E. Hartmana.

   Med najuspešnejšimi in nepozabnimi gostovanji Pihalnega orkestra Pošta Maribor je bilo zagotovo naše drugo gostovanje v Rusiji. Kot udeleženci enega največjih festivalov pihalnih orkestrov smo leta 2015 v šovprogramu nastopili na Rdečem trgu. Na tem festivalu sodelujejo, kot sem že omenil, predvsem vojaški pihalni orkestri in občasno tudi kak ljubiteljski orkester. Zelo smo bili ponosni, da so nas izbrali in nas povabili v to elitno druščino, v kateri smo zastopali Slovenijo.

Veličastna kulisa Rdečega trga in sklepni nastop vseh nastopajočih. Foto: arhiv E. Hartmana.

   Festival se je začel z veliko parado po glavni moskovski ulici in se končal pred Kremljem. Vreme nam ni bilo naklonjeno. Lilo je kot iz škafa. Najprej so nam sporočili, da bo zaradi slabega vremena parada odpadla, čez čas pa so si premislili in nas odpeljali na izhodiščne točke parade. Na nadaljnja navodila smo čakali v avtobusih. Ker ni in ni prenehalo deževati, smo se že nameravali vrniti v hotel, kmalu pa se je pred nami pojavila posebna oskrbovalna vojaška skupina in nam razdelila pelerine. Tako opremljeni smo se postavili v vrste in v dežju zakorakali po moskovskih ulicah. Kljub močnemu nalivu smo poskušali karseda dobro opraviti svojo nalogo. Hitro se nam je posvetilo, zakaj so se odločili za izvedbo parade. Ulice so bile polne gledalcev in številnih televizijskih kamer, ki so dogajanje neposredno prenašale. Pelerine nam niso veliko pomagale, saj nas je dež tako močno namakal, da smo bili vsi premočeni. Čevlji so bili uničeni in primerni samo še za slovo v smeteh. Naslednjega dne smo si morali kupiti nove. V hotelu smo si na vse mogoče načine sušili uniforme in spodnje perilo. Vsega pa res nismo mogli kupiti na novo.  

Nepozabna parada v dežju po Moskovskih ulicah. Foto: arhiv E. Hartmana.

   Naše potovanje je trajal dvanajst dni. Vsak večer je pred nabito polnimi tribunami Rdečega trga potekal glasbeno-plesni spektakel, na katerem se je zbralo več kot sedem tisoč gledalcev. Morda se godbenice in godbeniki našega orkestra nikoli več ne bomo tolikokrat fotografirali, kot smo v tistih dneh. Na poti od garderobe, ki je bila namenjena orkestru, do prostorov za nastopajoče smo morali iti preko Rdečega trga in ves čas so nas nenehno ustavljali obiskovalci in nas prosili, da bi se fotografirali z nami.

Spominska fotografija Pihalnega orkestra Pošta Maribor v Moskvi. Foto: arhiv E. Hartmana.

   Razen figurativnih nastopov na osrednjem prireditvenem prostoru smo imeli še dva samostojna koncertna nastopa – enega na Rdečem trgu in drugega v paviljonu lepo urejenega moskovskega parka. Naša koreografija, ki sem jo pripravil s poštnim orkestrom za nastop na Rdečem trgu, je temeljila na poštni tematiki, popestrili pa smo jo še s humorističnimi vložki. Občinstvo se je z nami vred smejalo.

Protokolarno polaganje cvetja v Kremlju: Foto: E. Hartmana.
Dirigiral skupnem nastopu vseh nastopajočih na Rdečem trgu. Foto: arhiv E. Hartman.

   Kot izraz posebne časti in zaupanja sem prejel od strokovnega vodstva festivala še vabilo za dirigiranje sklepnega nastopa vseh orkestrov na zadnji dan festivala, ko sem v soju žarometov ob veličastnem ognjemetu in navdušeni publiki dirigiral na Rdečem trgu blizu tisoč godbenicam in godbenikom. Enkratno in nepozabno!

(Tekst je odlomek iz knjige Hartmanove prigode, Kulturni center Maribor, Frontier 176, 2021)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.