Knjižni molj – vprašanja kritikom

Literarna sfere zna od zunaj delovati kot oddaljen, vase zaprt svet. Tukaj se grotesknem plesu srečujejo avtorji, uredniki, kritiki, znanstveniki in ostali prebivalci te odmaknjene pokrajine. Skozi slabo razumljene figure in rituale proizvajajo, izdajajo, vrednotijo in razlagajo knjige. Bralec, kateremu je ves ta spektakel v temelju namenjen, pa se večkrat počuti kot nekakšen obstranec – nepoklican in nikdar prepuščen k besedi. Pa čeprav se mnogi še prevečkrat sklicujejo nanj.

POVEZAVA DO VPRAŠANJ UREDNIKOM: https://forms.gle/CvGUyZ83GPZGHkhD8

Zato smo se v Kulturnem centru Maribor odločili, da besedo prepustimo bralcem. Rodila se je ideja Knjižnega molja in objavili natečaj, v katerem smo pozvali bralce, naj zastavijo svoja vprašanja prebivalcem literarne sfere. Prejeli smo lepo bero takšnih ali drugačnih vprašanj, najboljša nagradili in jih uredili v vprašalnike, ki jih sedaj predstavljamo javnosti.

Kritiki nemalokrat poskrbijo za prvi javni odziv pri izdaji knjige. Bodisi jo z recenziji predstavijo svetu, bodisi v kritikah in esejih, premislijo, razložijo, ovrednotijo in aplicirajo njeno vsebino. Vsaka kritika, predpostavljamo da je dobrohotna, se hkrati obrača k avtorju – kaže mu na pomanjkljivosti, ki jih še lahko izboljša in na bralca – ki mu predstavlja knjige in mu predlaga v katere je vredno vlagati energijo in čas.

Vabimo vse zainteresirane, vse recenzente, kritike in esejiste, ki bi radi javno osvetlili svoje početje, da obogatijo naše poznavanje literarne sfere in odgovorijo na zastavljena vprašanja bralcev in bralk. Odgovore bomo, v obliki intervjujev objavili na straneh Kulturno medijskega centra Slovenije in tako našemu Knjižnemu molju vsaj nekoliko osvetlili svet onkraj platnic. Ta čuden in težko razumljiv svet, od koder konec koncev prihajajo knjige.

POVEZAVA DO VPRAŠANJ UREDNIKOM: https://forms.gle/CvGUyZ83GPZGHkhD8

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.