UROŠ ROJKO: Skladatelj z globokimi koreninami v svetu glasbe

Uroš Rojko se je rodil 9. septembra 1954 v Ljubljani, staršema, ki sta negovala glasbo kot nadarjena samouka. Njegov oče je igral harmoniko, (malo jo še igra, čeprav že šteje svoje 99 leto) mati pa je pela, kar je oblikovalo Rojkovo zgodnjo glasbeno pot. Rojko je svoje glasbeno izobraževanje začel na Tolminski glasbeni šoli s 7 leti, odločilen na njegovi glasbeni poti pa je bil študij klarineta na Srednji glasbeni šoli (danes konservatorij) v Ljubljani pri Francu Tržanu, nato je sledila Akademija za glasbo v Ljubljani, kjer je študiral klarinet pri priznanem klarinetistu Alojzu Zupanu. Kasneje se je posvetil tudi študiju kompozicije pod mentorstvom Uroša Kreka.

Rojko je svoj študij nadaljeval v tujini, kjer je pridobil dragocene izkušnje in se izpopolnjeval. Med leti 1983 in 1986 je študiral kompozicijo pri priznanem skladatelju Klausu Huberju na Državni Visoki šoli za glasbo v Freiburgu. Nato je nadaljeval svoj študij na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Hamburgu, kjer je imel priložnost študirati pod mentorstvom slavnega Györgyja Ligetija.

Uroš Rojko je v svoji karieri prejel številna prestižna priznanja in nagrade. Med njimi izstopajo nagrada Alpe – Adria, ki jo je prejel v avstrijskem Linzu leta 1983, ter nagrada mesta Stuttgart leta 1984. Veliko pozornosti je pritegnil tudi z zmago na Mednarodnem natečaju za kompozicijo Alban Berg na Dunaju leta 1985. Naslednje leto je prejel prestižno nagrado Gaudeamuspreis v Amsterdamu.

Na fotografiji Uroš Rojko, avtor fotografije: Iztok Zupan
Na fotografiji Uroš Rojko, avtor fotografije: Iztok Zupan

Poleg teh priznanj je Rojko leta 1988 prejel tudi nagrado Prešernovega sklada in leta 2018 Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev. Leta 2012 pa je prejel tudi Župančičevo nagrado mesta Ljubljane. Nagrade, kot je 1. nagrada na Wiener Internationaler Kompositionspreis leta 1991 in 1. nagrada na natečaju Chorwettbewerb des Deutschen Musikrates v Bonnu leta 2001, so le še dodatek k bogati zbirki njegovih dosežkov.

Rojkovo glasbeno ustvarjanje je prepoznavno po svoji originalnosti in izvirnosti. Med njegova najbolj znana dela spadajo “Dih ranjenega časa” za orkester, ki je bilo prvič izvedeno na Donaueschinger Musiktage leta 1988, ter “Sinfonia concertante” za flavto, oboo, klavir in orkester, ki ga je izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija leta 1993.

Rojkove skladbe so bile izvedene na številnih prestižnih festivalih in glasbenih dogodkih po celem svetu. Njegovo glasbo so izvajali priznani ansambli in orkestri, kar kaže na njeno široko prepoznavnost in vpliv.

Na fotografiji Uroš Rojko, avtor fotografije: Iztok Zupan

Poleg svojega izjemnega skladateljskega dela je Uroš Rojko tudi predan učitelj. Od leta 1995 do leta 2023 je poučeval kompozicijo in glasbeno teorijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V tej vlogi je deloval kot mentor na številnih glasbenih seminarjih in delavnicah po svetu ter vplival na številne mlade glasbene talente.

V svetu glasbe in umetnosti obstajajo posamezniki, ki izstopajo, vplivajo in pustijo izrazit pečat v svojem ustvarjanju. Eden takih skladateljev je Uroš Rojko, slovenski umetnik, ki je zaslovel s svojimi izvirnimi in globoko premišljenimi skladbami. Rojko, s svojim edinstvenim slogom, se je uveljavil kot eden najvidnejših skladateljev svoje generacije.

Uroš Rojko živi in ustvarja med Ljubljano in Berlinom. Njegova glasba ostaja pomemben del sodobne glasbene krajine, medtem ko njegovo delo kot izvajalec, učitelj in skladatelj nenehno navdihuje in vpliva na ljubitelje umetnosti po vsem svetu. Njegovo strastno zavzemanje za glasbo in umetnost ostaja neprecenljivo darilo za glasbeni svet.

Primer:

Za podporo in razvoj slovenskih skladateljev skrbijo tudi glasbene založbe. Primer založbe je v naslednji povezavi:

https://zalozbaknjig.com/category/classica-slovenica/

Za glasbene novice skrbijo tudi multimedijski portali kot je KMCS – Kulturno medijski center Slovenije, ki ga sedaj berete.

https://homocumolat.com/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.