FOTO DOKUMENT: 75. Frankfurtski knjižni sejem

Sreda 18.10.2023 – Nedelja 22.10.2023, Nemčija, Frankfurt, Ludwig-Erhard-Anlage 1

Minuli teden je od srede, 18. oktobra 2023 do nedelje 22. oktobra 2023 potekal 75. Frankfurtski knjižni sejem. Letošnja gostiteljica tega uglednega dogodka je bila Slovenija, zaradi česar se je sejma udeležila množica domačih in mednarodnih založnikov, distributerjev, prevajalcev, pisateljev, pesnikov, knjižnih urednikov, predstavnikov držav in drugih akterjev s področja knjižnega založništva. Cilj sodelujočih je bilo mreženje, povezovanje in izmenjava idej.

Za slovensko delegacijo je bil sejem poseben. Nekateri izmed dogodkov so bili:

  • Sreda, 18. oktober 2023, ob 11.10: Dogodek se je začel s sprejemom s predsednico Republike Slovenije, Natašo Pirc Musar, ki je obiskala stojnice slovenskih založb na sejmu. Na sprejemu je spoznala avtorje, prevajalce in predstavnike založb, ki so se predstavljali v Frankfurtu, in se seznanila z njihovimi dejavnostmi in programi. Predsednica si je ogledala tudi razstavo ilustracij.
  • Četrtek, 19. oktober 2023, ob 13.00: Sprejem za slovensko in mednarodno publiko, kjer je poleg direktorice JAK, Katje Stergar, zbrane nagovorila tudi dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo Republike Slovenije. Zvečer pa je v Jahrhunderthalle potekal tudi koncert znane slovenske skupine Laibach z naslovom Alamut.
  • Petek, 20. oktober 2023, ob 14.00: Sprejem za prevajalce, ki je bil predvsem namenjen tem strokovnjakom. Na tem dogodku jih je nagovorila direktorica JAK, Katja Stergar.

Poleg tega pa so na sejmu potekale še številne predstavitve knjig, navdihujoči pogovori z avtorji in avtoricami ter mnoge druge zanimive dejavnosti. Frankfurtski knjižni sejem je zares blestel z raznolikim naborom in aktivnostmi, ki so se odvijale pod okriljem tako mednarodne mreže kot tudi domačih slovenskih ustvarjalcev.

Fotografije: Gregor Zorič

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.