Bruce Springsteen: Best Of

Sony Legacy, 2024

Piše: Matej Krajnc

Springsteen je zadnji avtorski studijski album izdal leta 2020 – Letter To You je bil zanimiv zgolj zaradi peščice pesmi iz sedemdesetih, ki jih je znova posnel in dodal med nove, klišejaste in dolgočasne, a tak je njegov opus že tam nekje od 2007 in albuma Magic. Sam priznava, da se ves čas bori z ustvarjalno blokado in če smo čisto odkriti, je njegovo zadnje res veliko in pomembno delo izšlo pred skoraj tridesetimi leti – album Ghost Of Tom Joad je leta 1995 bil poslednji koherentni izpev veličine njegovega avtorskega peresa. Istega leta je izdal svoj prvi album največjih uspešnic. Upiral se je ko hudič, češ da so taki albumi zgolj vaba za potrošnike, a potem se je vdal, ko je ugotovil, da album lahko pomeni vzrok za vnovično snidenje z njegovim najslavnejšim bendom. Posneli so nekaj pesmi, nič drastičnega, in potem še nekaj krepkih poldesetletnih let čakali na resnično združitev. Album Greatest Hits je bil zelo uspešen in je, kar zadeva tegale pisca, še vedno najbolj relevantna zbirka njegovih uspešnic. V novem tisočletju se je spremenil v mesijo in nato v inštitucijo, ki je okrog 2021 dokončno popolnoma izgubila stik z realnostjo. A o tem smo že pisali.

Po letu 1995 je Springsteen izdal še nekaj zbirk uspešnic, ki jim je dajal različna imena, med drugim The Collection in podobno. Pristaši njegove glasbe so leta 1995 zamerili, da na zbirko največjih hitov ni uvrstil nobene pesmi s prvih dveh plošč, a to zgolj zato, ker pred albumom Born To Run (1975) ni imel uspešnic. Imel je nekaj kultnih pesmi, ki pa niso prišle na lestvice: Growin’ Up, Blinded By The Light, Spirit In The Night, Rosalita … Te pesmi je pozneje uvrščal na druge kompilacije. Ko so napovedali dotično, nisem bil presenečen – ali bi izšla še ena povprečna zbirka starih soulovskih hitov ali pa kompilacija njegovih. Best Of je zasnovan v dveh različicah – 18 in 31 pesmi. Mi imamo v rokah prvo, ki je čisto dovolj.

Izbor osemnajstih pesmi ni slab – na spisku je večina pesmi, ki so Springsteena naredile za “heroja delavskega razreda”, kar seveda že dolgo ni več, čeprav to pravljico še vedno prodajajo. Tu je po ena pesem s prvih dveh albumov, prva njegova “himna” Born To Run, Atlantic City z njegove najbrž najboljše plošče Nebraska, pa naslovna pesem multimilijonskega albuma Born In The USA, oskarjevka Streets Of Philadelphia in dve pesmi, ki pričata o novodobni avtorski suši: Hello Sunshine in A Letter To You bi zlahka pogrešali, kot bi zlahka pogrešali albuma, na katerih sta se znašli leta 2017 in 2020.

Za vstop v glasbeni svet padlega Heroja bo tole čisto dovolj, če pa želite ugotavljati, čemu je Springsteen nekoč bil relevanten, si omislite katerega od albumov iz obdobja 1973-1995. Mirno lahko izpustite Human Touch (1992). Sam tega v pričujoči zbirki ni storil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.