PRVINSKA GOVORICA V CANKARJEVEM DOMU

piše: Jože Stropnik

Med množico knjig na Knjižnem sejmu v Cankarjevem domu smo naleteli tudi na veliko okroglih miz. Debate gredo mimo, kot obiskovalci mimo govorcev. Govorci so brez življenske energije, nihče ne izstopa, nihče noče biti glasnejši od drugih. Teme so pričakovane, sklepamo lahko, da beseda teče o novih knjigah. Debate so tudi rangirane, tako kot sejem, stojnice in knjige. Sejem v Cankarjevem domu namreč poteka v treh nadstropjih, najvišji rang ima pritličje, drugo po pomembnosti je prvo kletišče, zadnji najmanj pomembni pa so v kleti nižje.  Zelo prvinsko, nazorno. Tako so v prvem, t.j. pritličnem ne-nadstropju Mladinska knjiga in še nekaj velikih, debatni oder namenjen podelitvam nagrad in svečanemu govorjenju, v kleti nižje so v ospredju intelektualne teme (beri jamranje), še nižje pa so že hudi primeri. Govori se veliko, knjige pa kot da niso v ospredju, nihče na odrih ne promovira knjige, ne prodaja knjige. Zelo prvinsko, vase zaprto govorjenje.

FHD0036

 

Ob tem govoričenju smo naleteli na lično oblikovano knjižico, mehke vezave, pesniško zbirko naslovljeno Prvinska govorica. Pesniku je ime Aleš Jelenko. Knjigo prodajajo v drugem nadstropju, pardon v prvem kletišču, torej med srednje pomembnimi izdelki in stojnicami. Mogoče bi veljalo razmisliti o tem kako izkoristiti prvinsko energijo mladih, ki bi tudi vzpodbujali prvinsko slo po nakupu knjig. Sovpadanje črnega petka s sejmom knjige bi prvinskost nakupovalnih živali lahko vzpodbudilo, saj baje “black friday” ni zaščiten, vsi trgovci ga lahko uporabljajo. Tako kot Aleš Jelenko nima nobenih zadržkov. težav, pomislekov v pesniški zbirki zapisati tudi kakšno angleško, oz. angleško verzirati, naslavljati, celo na ovitku. Ja, novim generacijam bo potrebno prisluhniti. Nekaj se dogaja! Ali je državno plačana slovenščina tudi prvinska govorica?

 

Kmcs

KULTURNI MEDIJSKI CENTER SLOVENIJA je multimedijski spletni center na katerem so priključena različna omrežja, ki poročajo o umetnosti, kulturi in povezanosti teh z ostalimi družbenimi področji. Predvsem nas zanima vpliv umetnosti in kulture na družbo, podjetništvo in vse okoli nas. Kulturni medijski center bo rasel s številom uporabnikov in številom ustvarjalcev medijskih vsebin. Predlagajte povezavo vašega medija z našim centrom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.