EX YU ELECTRONICA VINILKE MED ZBIRALCI IZREDNO CENJENE

Malokdo v Sloveniji, tudi med glasbenimi navdušenci, pozna vinilno kompilacijo, ki dosega neverjetno popularnost med zbiralci po svetu. Kompilacije izhajajo že skoraj deset let pri Kulturnem centru Maribor, kjer so ugotovili, da je Slovenija v 80-tih bila cvetišče eksperimentalne, industrijske, elekstronske, minimalistične, konkretne in še bi lahko naštevali…skratka posplošeno imenovane progresivne glasbe. Progresivna glasba pa je tudi točno tista, ki je med zbiralci vinila najbolj cenjena.

Prvo edicijo kompilacijske plošče EX YU ELECTRONICA je skoraj nemogoče nabaviti, če pa že, pa boste zanjo odšteli od 50 do 90 EUR.

FHD0041

Do sedaj so objavili 7 vinilk, številka 6 je obliki CD albuma. K ediciji pan bi lahko prišteli še samostojni LP Maria Marzidovška in split album Študentsko delavskega rock teatra v opoziciji in na drugi strani Mariborski trdi toni (MTT).

Med slovenskimi izvajalci, ki se pojavljajo na kompilaciji zasledimo raznolike like po žanrih: Lokalna TV (Dani Bedrač), Mario Marzodovšek, Mitja Reichenberg, Kloopotec, Miha Kralj, Janez Matičič, Electric Fish, Keller, Stanislav Klavžer, PIN, Abbildungen Variete, Stana, PT Dobrila, CZD, HUM, …

Kompilacija pa prinaša tudi veliko glasbenih del iz regije, oz. bivših bratskih republik. Med njimi najbolj znani Autopsia in Rex Ilusivii, tudi Metropolie Trans, Roderick, Grad,….in mnogo drugih….

Uredniki kompilacije se menjavajo iz leta v leto kar prispeva k raznolikosti. Pohvalimo pa lahko tudi dizajn ovitkov. Skratka plošče za imet. Glede na to, da so nekatere (vol I.) že pošle lahko pričakujemo, da bodo v bodoče zbiralci sestavljali komplete. Plošče pa po dosegljivih podatkih niso vse narejene v enakih nakladah, na nekaterih podatki kažejo (ročno označevanje števila izvodov) na 500 izvodov, nekatere so izšče v 300 izvodih, itd…Skratka res zborateljska roba.

Stanko Živeljc

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.