Je tiha ali glasna? Ne. Del Tuha glasba!

Piše: Srečko Trdina

Nove zvezde na obzorju! Del Tuha

Iz Prekmurja vse pogosteje, glasneje slišimo zvoke kvalitetne etno glasbe. Po legendarni skupini Halgato, po štajerskih etno blues herojih Kvinton in po prekmurskih veseljakih Langa prihaja na površje nova zvezda imenovana Del Tuha. Skoraj klasična akustična zasedba kitare, basa, bobnov in harmonike ustvarja zares izredno poslušljivo, plesno in obenem tudi melanholično glasbo s pridihom umetniškega in ljudskega sozvočja različnih vplivov.

Fb 3 (3)

Foto: F.L. 2017

Gre za avtentično etno skupino Del Tuha, kar pomeni Bog s tabo. Zasedba je na sceni aktivna 4 leta in, ne boste verjeli, a je preverjena resnica, v teh štirih letih je skupina odigrala 214 nastopov. Njihova volja do nastopanja je seveda neomejena, saj so pripravljeni nastopiti tudi za samo enega poslušalca ali pa za pettisočglavo množico, oba primera so že zabeležili v svoji karieri. Izvedeli smo, da je skupina izredno prilagodljiva, tako tehnično, prostorsko in (najpomembneje) cenovno. Skratka skupina igra na zelo realnih tleh in po potrebi tudi na visokem gledališkem odru. Kolikor nam je poznano je skupina Del Tuha med kvalitetnimi glasbenimi skupinami najbolj dostopna za nastope, za njih je vse enostavno, organizacija nastopa, koncerta ali pa celo kakšnega bolj sofisticiranega zasebnega žura ali celo poroke.

Člani prihajajo iz različnihveč vasi v Prekmurju. Sestavljajo jo: Štefan Horvat, vokal in kitara, Damjan Leandres, klaviature, Zoran Horvat, bobni in Elvis Resnik, kontrabas in bas kitara. Pred mesecem dni se jim je pridružil še violinist Horvat Marijo-Palko.

FB_IMG_1512505094566

Foto: F.L. 2017

Del Tuha se navezuje na tradicijo znanih prekmursko-romskih zasedb in na nastopih izvaja predvsem akustično glasbo. Si predstavljate njihovo izvedbo Avsenika in takoj zatem Bregoviča. Nazadnje so navdušili na podelitvi nagrade Večernica v Murski Soboti, ko so na after partyju v znanem mursko soboškem zbirališču restavracija Zvezda zabavali smetano slovesnkih pisateljev in poetov, ki jih je tam gostil Feri Lainšček. Po naših podatkih je to bila najuspešnejša zabava te prireditve prav po zaslugi Del Tuhov, ki so ostali na nogah do šeste ure zjutraj. No, pevca Štefana Horvata so potem odpeljali v soboško bolnico, sicer ne od izčrpanosti, imel je termin za opracijo, pa vendar je celo noč ostal na nogah in zabaval izbrano publiko. Tako kot to delajo pravi glasbeniki profesionalci.

FB_IMG_1512505117956

Del Tuha, Foto: Goran Horvat, 2017

Del Tuha pa očitno misli resno, saj jim ni dovolj veliko število nastopov. Povezali so se s Ferijem Lainščkom, ki jim je pripravil dvajset novih besedil. Povezali so se tudi z uveljavljenimi avtorji glasbe, priznanimi hitopisci kot so Marko Grobler in Milan Ostojič, uredili so aranžmaje in po naših informacijah pripravljajo preboj na slovensko glasbeno sceno. Glede na slišano lahko z gotovostjo trdimo, da jim bo, oz. jim to v veliki meri že uspeva.

24829455_486385298413041_1434600928_n

Del Tuha in Feri Lainšček na tipičnem dopoldanskem akcijskem posvetu v Murski Soboti, foto: Štefan Horvat, 2017

 

FB_IMG_1512505043180

Del Tuha na obisku pri predsedniku, Foto: Goran Horvat, 2017

Del Tuha je skupina o kateri boste v prihodnje veliko slišali oz. jo boste velikrat slišali tudi v živo. Bodite pozorni.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.