Mitja Reichenberg in Magda Dolén: ZIMA – 12 pesmi za otroke

Piše: Marija Švajncer

Mitja Reichenberg,  slovenski skladatelj in znani glasbeni teoretik, izvedenec za filmsko glasbo in pisec številnih knjig s to tematiko, je pri Kulturnem centru, zavodu za umetniško produkcijo in založništvo v Mariboru z letnico 2017 izdal zbirko uglasbenih pesmi z naslovom Zima, 12 pesmi za otroke.  Avtorica pesmi je Magda Dolén, estetsko učinkovito likovno podobo in prelom je oblikoval Peter Dobaj.

Avtorski projekt umetnice in umetnika se v zbirki zlije v ubrano celoto. Pesmi Magde Dolén so igrive, sporočilno bogate in primerne za vzgojno dejavnost v vrtcu. S svojo vsebino otrokom približajo zimo in jih s slikovitimi verzi popeljejo v doživljanje in spoznavanje tega letnega časa. Pesmi se odlikujejo z nazornostjo in hudomušnostjo. Otroci se v njih podijo po snegu in se predajajo zimskemu veselju. Posredno so pesmi tudi poučne: sonce raztopi snežinke, čas napravi svoje, kmalu bo prišla pomlad. Poglavitno veljavo pa ima vsekakor igra: otroci se igrajo na snegu, se sankajo, kepajo in napravijo snežaka, njihovo otroštvo je sproščeno, veselo in prijetno.

Otroci imajo radi živali, zato tudi pozimi ne smejo pozabiti nanje. Muci je v hiši toplo, za tiste živali, ki živijo zunaj, pa je zaradi mraza in pomanjkanja hrane treba poskrbeti. Sneg bo kmalu skopnel, toda zdaj je treba misliti tudi nanje.

V zimskem času otroke razveseljujejo tudi praznični dnevi. Pokukali bodo pod novoletno jelko in tam jih zagotovo čaka kako presenečenje. Zimski prazniki so svetli, radostni in polni pričakovanja.

Pesmi so napisane v klasični obliki, imajo ritem in rime, nekatere učinkujejo z vprašanji ter v otrocih spodbujajo sodelovanje in iskanje odgovorov, druge kličejo k igri in h gibanju. Hladno jutro in zima sta tudi poosebljena. Otrokom je  pričaran spoštljiv odnos do narave; vzgojni vidiki so posredni, vendar zato nič manj učinkoviti in sporočilno bogati.

Poezija Magde Dolén je radoživa, igrivo razgibana in polna vedrine. Vso to igrivost in živahnost je v glasbo ujel skladatelj Mitja Reichenberg. Pesmi je uglasbil s spevnimi in lepimi melodijami, takimi, ki si jih otroci z lahkoto zapomnijo, saj gredo hitro v uho in se ob njih lahko razživijo. Za skladatelja so značilni moderni harmonični prijemi, njegovo strukturiranje je premišljeno in tonsko barvito. V komponiranju  za otroke ohranja visoko umetniško raven in ustvarja glasbo, ki prijetno in blagoglasno učinkuje tudi na odrasle poslušalke in poslušalce. V vrtcih bodo vzgojiteljice po pesmih o zimi zagotovo z veseljem posegale in jih uporabljale pri svojem delu, prav tako učiteljice v prvi triadi devetletke,  zazvenele bodo tudi na drugih prireditvah, ki so namenjene otrokom. Zakaj neki ne bi tudi doma za hip odložili pametnih telefonov, obudili otroka v sebi ter si zapeli te ljubke in prijetne pesmice?

Pesmarico lahko naročite tukaj: https://goo.gl/forms/IJQHtcZeJzdevK3z1

2 comments

  1. […] “Krajnc, tole bode nekaj zate,” so rekli pri Kulturnem centru Maribor, poslavši mi dvojni album pesmi za otroke, ki ima tudi svojo papirnato različico v notni in slikovno-pisani obliki. Petje v cicibanskem in pionirskem zboru je eno, imeti doma glasbeno pedagoginjo drugo, in zelo zgodaj sem padel v svet melodij Janeza Bitenca in nekaterih drugih proslulih piscev “simfonij za otroke”. Potem sem dolga leta špičil ušesa, kar zadeva pesmi za otroke in tudi zborovska dela, bolj ali manj redno, zato se mi je zdelo imenitno, ko sem dobil v roke tole ploščo. Mitjo Reichenberga poznam kot skladatelja in tudi (ali zlasti) kot poznavalca filmske glasbe, z njegovimi deli za otroke v družbi z Magdo Dolén pa sem se srečeval že prej in tudi na teh spletnih straneh smo že pisali o njunem skupnem delu. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.