Reichenberg-Dolén: Letni časi, 48 pesmi za otroke

Piše: Matej Krajnc

Kulturni center Maribor 2019

IMG_7281.jpg

“Krajnc, tole bode nekaj zate,” so rekli pri Kulturnem centru Maribor, poslavši mi dvojni album pesmi za otroke, ki ima tudi svojo papirnato različico v notni in slikovno-pisani obliki. Petje v cicibanskem in pionirskem zboru je eno, imeti doma glasbeno pedagoginjo drugo, in zelo zgodaj sem padel v svet melodij Janeza Bitenca in nekaterih drugih proslulih piscev “simfonij za otroke”. Potem sem dolga leta špičil ušesa, kar zadeva pesmi za otroke in tudi zborovska dela, bolj ali manj redno, zato se mi je zdelo imenitno, ko sem dobil v roke tole ploščo. Mitjo Reichenberga poznam kot skladatelja in tudi (ali zlasti) kot poznavalca filmske glasbe, z njegovimi deli za otroke v družbi z Magdo Dolén pa sem se srečeval že prej in tudi na teh spletnih straneh smo že pisali o njunem skupnem delu.

Tole je zdaj seveda ultimativna izdaja; konceptualna dvojna plošča, ki združuje opus tandema v oseminštiridesetih pesmih; vsak letni čas jih ima po ducat. Pesmi izvaja otroški pevski zbor osnovne šole Franca Lešnika – Vuka iz Slivnice in v posameznih pesmih se nam predstavi v različnih postavah – kot celota in v manjših delih/vokalnih skupinah s solisti_kami, točneje s solistko Alino Tajhman in solistom Tobio Jakoličem. Ob zborovodkinji Miri Prel je tu še spremljevalna pianistka Tina Bohak Adam.

Simpatične pesmice Magde Dolén nas popeljejo v leta, ko se še ni bilo treba spraševati, kako bo z menjavo telefonskega operaterja ali pa z dobaviteljem električne energije. Za to so poskrbeli starši, mi pa smo peli. Se učili. Se igrali. In tako naprej. Zbor Reichenbergove melodije posvoji, doma je v njih, ni slišati, da bi se kje prav posebej trudili za to, da bi zveneli razigrano, poletno, jesensko, zimsko ali pomladno. Pesnica letnih časov ne skuša zapeljati v kakšne vzporedne fantazijske svetove, naslovi so neposredni in takšne so tudi pesmi: Ko pride pomlad, Ples na travniku, Zvezdno nebo, A je goba prava?, Jesensko cvetje, Zimsko jutro. Simpatično je tudi nekoliko narečno obarvano petje otrok, ki dodatno avtenticira izvedbe.

Napisati in obelodaniti 48 pesmi za otroke je seveda čokat avtorsko-založniški zalogaj. V kratki spremni besedi, ki jo lahko preberete v knjižici, priloženi zgoščenkama, je razložena geneza tiskane in glasbene izdaje, pa tudi likovna oprema je v prijetnem kontekstu z vsebino. Srečno pot torej tem pesmicam – odgovor na vprašanje kam gre zima spat pa poiščite sami!

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.