Ali je slovenska zastava prava?? Bo ostala takšna? Ali boste plačali za nove dokumente?

Piše: Lojze Tratnič

Slovenska državna zastava se premetava v mlinih sporov od njenega nastanka, oz. potrditve v državnem zboru oz. še skupščini. Takrat jo je baje potrdil in izbral France Bučar sam brez posvetovanja z ostalimi odgovornimi “telesi” z razlago, da drugih boljših predlogov ni na vidiku in da ne bo podlegel kritiki oblikovalcev. Zastava se toliko melje in pere, da bi njeni simboli že zdavnaj lahko zbledeli. Vendar je odporna. Poglejmo zakaj?

Vsake toliko se ponovno vname razprava o potrebi, nujnosti, skoraj o življenjski nuji po zamenjavi državnih simbolov, najprej zastave.

ZASTAVA SLOVENIJA

Zastava Republika Slovenija, vir Wikipedija, prosta enciklopedija

” Državna in pomorska zastava Republike Slovenije je belomodrordeča slovenska narodna zastava z grbom Republike Slovenije. Določena je s 6. členom Ustave Republike Slovenije ter z Zakonom o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Ur.l. RS, št. 67/1994, 14/1999 Odl.US: U-I-296/94).[1] Sestavni del tega zakona so tudi geometrijska, likovna ter barvna pravila[2][3] za oblikovanje grba, zastave in slovenske narodne zastave ter pravila za izobešanje.

Bela, modra in rdeča so panslovanske barve, ki se pojavljajo v večini zastav slovanskih držav.

Slovenska zastava na premcu je v uporabi v 430. Mornariškem divizionu slovenske vojske. Je pravokotne oblike ter belo, modro in zlatorumene barve, ki so barve grba Republike Slovenije. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dva. Barve si sledijo po naslednjem vrstnem redu: bela, modra in zlatorumena. Vsaka barva zavzema po širini eno tretjino prostora zastave. Velikost zastave se prilagaja velikosti ladje ali čolna. [4]”  

Vir: Wikipedija, prosta enciklopedija

Državljani so, kot kaže, zadovoljni s podobo zastave, če sodimo po tem, da se državni simboli vse pogosteje pojavljajo v popularni kulturi vsakdanjika: na majicah, na kapah, popularne so značke s slovensko zastavo. itd…itd…

Na naslednji povezavi si lahko ogledate, kaj vse so različni oblikovalci predlagali. Nešteto jih je. Povsem nepotrebno. Tudi ne moremo trditi, da nekatere oz. kar vse rešitve niso estetske, pa vendar zakaj bi se o tem sploh pogovarjali? O zamenjavi zastave in državnih simbolov????

https://www.google.com/search?q=predlogi+slovenske+zastave+foto&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi16Z7547nYAhUGBcAKHRnKAawQsAQIKg&biw=1680&bih=895

Še več, če vtipkamo v google besedno zaporedje “zastava Slovenije” se med vizualnimi zadetki še vedno pojavlja preveč “šrota”. Potrudite se to izbrisati, izničiti, To lahko naredite tako, da objavite sliko uradne slovenske zastave kjerkoli na internetu, sliko opremite z besedami: Zastava Republike Slovenije. Iskalniki bodo vaše objave uvrstili med najdene. In to bo to. Naredili boste za svojo državo več kot celotna slovenska turistična agencija v 20 letih.

Kot rečeno, ljudje so obstoječe simbole sprejeli, športniki, delavci, podjetniki, obrtniki in tudi umetniki. Poglejmo primer kako so pop artisti upodobili slovensko državno zastavo.

zastava copy

Zastava: Slo pop art, foto Romeo Štrakl, 2011

Slovenska državna zastava ima vse kar simbolno opisuje državo: vsebuje slovensko narodno zastavo, simbol gora (Triglav), morja in evropske zvezdice….

Še enkrat poudarimo, ko državni simboli preidejo v pop art in preko pop kulture med ljudi, galerije, turistične spominke, skratka med plastično bižuterijo, ni več poti nazaj. Razen, če bi nekatere politične sile želele spor izkoristiti na politični ravni, vendar je to izredno spolzek teren. Pod to zastavo so zmagovali športniki, dobivali medalje, pod to zastavo se je izbojevala samostojnost. Ali bi kdo želel izbrisati tudi njihove spomine in uspehe. Uspehe celotne države v zadnjih 26 letih?!?

In čemu?

Ali ste bili kdaj član kakšnega študentskega kluba, mladinskega kluba? Zakaj je novi predsednik hotel zamenjati celotno ikonografijo. Rekli so: zamenjali bomo logotip, ker je zastarel. In potem ko so se nekateri naučili argumentirati koristnost zastarelosti, oz. arhaično vrednost starih simbolov v cikličnem potrošniškem svetu podob. Ja, potem so si izmislili besednjak: “zamenjali bomo celostno podobo našega kluba”. In kaj je bilo v ozadju oz. v resnici? Novi predsednik je z “novo celostno podobo” kupil naklonjenost svojih prijateljev, ki so: eni oblikovali, drugi tiskali, tretji delali video, četrti nalepke, tretji kape in majice, itd… No, če je bil predsednik bolj pogumen, je dal vse skupaj delati svoji punci ali pa je kar sam vse oblikoval.

Le kaj se torej skriva v ozadju zamenjav državnih simbolov?’?’? Interesi, jasno.  Ja, študenti in mladinci so odrasli. Sedaj ne bodo več “delali” za 10.000 EUR.  Si zamislite omrežje, ki bo: oblikovalo nove simbole (kar ni poceni, takšni razpisi stanejo tudi do 1M EUR), tiskali nove osebne izkaznice, potne liste, vso “bižuterijo” vseh državnih organov, skratka…nove prometne, vozniške,….skratka vse…vse…ulične table ustanov….internetne strani….vse…vse…Optimistična ocena nastalih stroškov je lahko tudi 100 M EUR. Vi pa boste to plačali: direktno za vaše osebne dokumente in posredno preko davčnih obveznosti. To imenujejo javna sredstva.

Kaj pravite? Raje še en referendum ali nove državne simbole. Zastavo? Za stavo?

Pa še nekaj slikic starih simbolov tako za zabavo:

Rezultat iskanja slik za stari državni simboli Slovenija

Grb predhodne Socialistične republike Slovenije – izdelal Branko Simčič, Vir: Wikipedija

 

 Zastava Republike Slovenije, vir: Wikipedija, prosta enciklopedija
Kmcs

KULTURNI MEDIJSKI CENTER SLOVENIJA je multimedijski spletni center na katerem so priključena različna omrežja, ki poročajo o umetnosti, kulturi in povezanosti teh z ostalimi družbenimi področji. Predvsem nas zanima vpliv umetnosti in kulture na družbo, podjetništvo in vse okoli nas. Kulturni medijski center bo rasel s številom uporabnikov in številom ustvarjalcev medijskih vsebin. Predlagajte povezavo vašega medija z našim centrom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.