Prvi slovenski bend s hiti v tujini je bil iz Maribora – Generacija

Piše: Srečko Trdina

Bilo je v začetku šestdesetih, ko je Maribor imel veliko skupnega z Liverpoolom in je hkrati bil tako izredno daleč vstran, na drugem, celo vuhodnem delu sveta. Maribor so takrat mladi Jugoslovani upravičeno imenovali jugoslovanski Liverpool. Ne zaradi številne industrije, ne zaradi nogometa (vse to je Maribor imel), ne zaradi velikega števila mladih v mestu (iz vseh sosednjih hribov so se mladi vozili na delo in v šolo v mesto), ne zaradi statusa drugega mesta v državi, ne zaradi hektolitrov prepitega alkohola, ne zaradi pretepov in uličnih band (Tezenska, Studenška,…..), pravzaprav točno zaradi tega. Ključna podobnost, ki je pribila piko na i  je bila beatniška scena, ki je odmevala v obeh mestih. Mladi so se samo v Mariboru tako množično odzvali na beat sceno (v začetku je niso imenovali rock’n’roll), da so oblasti bile “primorane” uvesti policijsko uro.

Celovita zgodba o skupini Generacija v naslednjih objavah – bodite pozorni!!!!

Skupina Generacija je že v šestdesetih posnela LP ploščo ali album s svojimi pesmimi in priredbami za švicarsko založbo Star records. Ta plošča ni prodrla na lestvice, je pa večji oz. kar velik uspeh dosegla s prvim singlom, ki je vseboval kar dva hita. Pesem Stop stop se je kar odvrtela po švicarskih, nemških, avstrijskih in še katerih radijskih postajah. Doživela je tudi par licenčnih izdaj, npr., v Španiji in posledično v Braziliji. Mirko Fistravec, avtor pesmi in nesporni vodja skupine Generacija še sedaj prejema tantieme od javnega predvajanja skladbe.  Drugi hit se jim je skoraj izmuznil, saj s pesmijo z B strani singlce niso računali. Vednat je protestna pesem Waiting for a train skoraj verjetno pri poslušalcih presegla prvo Stop stop.

scan0005

Naslovnica prve singlce skupine Generacija (imenovano Top Generation) – Stop, stop. Foto: Xtreme Ussual, 2017

Celovita zgodba o skupini Generacija v naslednjih objavah – bodite pozorni!!!!

Čudna je zgodba z imenom skupine. V Mariboru so se imenovali Generacija, ko so pobegnili pred služenjem v JLA in igrali po verigi Star klubov po Avstriji, Nemčiji in Švici so se preimenovali v Generation, včasih Top Generation, celo Generation 68. Kar je mala škoda, saj marsikdo ne ve, da gre za isto skupino.

scan0003

Naslovnica druge singlce skupine Generacija – Kiss me baby, Foto: Xtreme Ussuall, 2017

Celovita zgodba o skupini Generacija v naslednjih objavah – bodite pozorni!!!!

 

Celovita zgodba o skupini Generacija v naslednjih objavah – bodite pozorni!!!!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.