Jernej Kusterle – intervju

Piše: Sasha Raven

Jernej, bi lahko najprej za uvod povedal nekaj o sebi?

Sem povsem povprečen moški z nadpovprečnim odstopanjem od večine predstavnikov »močnejšega« spola. V življenju me veseli mnogo stvari. Med njimi so v prvi vrsti znanstveno ukvarjanje z literarno vedo in slovenskim jezikom, pisanje poezije, gledališče, glasba, organizacija kulturnih dogodkov etc. Sem ustanovitelj Gibanja za obuditev in razvoj jeseniške poezije, v okviru katerega deluje tudi »my precious«, Festival poezije Verzionar.

Kateri poeti oziroma pesniki vplivajo na tvoje ustvarjanje?

Težko bi rekel, da name vpliva kakšen pesnik oziroma pesniška šola. Prej bi dejal, da je moj tip poezije, ki temelji na nadrealizmu, sprožil gibanje, ki ponovno obuja in prenavlja nekoč avantgardistične modele umetniškega ustvarjanja.

Človek, ki pa je zaslužen za razvoj meni lastne pesniške pisave, je Boris A. Novak, pesnik, izjemen profesor in avtor prvega in edinega slovenskega epa Vrata Nepovrata. Gre za Človeka, ki ga resnično lahko opišem le s samimi superlativi. Imel sem neverjetno čast, da sem lahko kot študent črpal njegovo široko znanje.

Jernej Kusterle

Jernej Kusterle, Foto: sebek J.K., 2017

Izdal si mnogo pesniških zbirk, prejel že veliko nagrad itd. Kakšni so občutki ob vsem tem?

V primerjavi s Tomažem Šalamunom ali Valentinom Cundričem sem napisal zanemarljivo število pesniških zbirk. Da skromnega števila nagrad, ki so bolj priznanja, niti ne omenjam. Morda nekoč pridem v pesniško različico razvpite »Rock & Roll Hall of Fame«, ampak še to verjetno le v primeru, da bom najprej sam poskrbel, da se nekaj takega zgradi. Občutki ob tem so vsekakor prijetni, topli in povsem moji.

Kje na internetu oziroma na katerih pesniških portalih objavljaš svojo poezijo?

Če bi znal prodajati svoje delo, kot znajo svoja telesa prodajati prostitutke, bi moje pesmi verjetno ljudje lahko brali ali poslušali na plačljivih spletnih straneh, ko bi za ekstazno doživetje zavrteli vročo številko 090 in pri tem, ko bi hranili svojo dušo in moj bančni račun, bankrotirali. Vendar na žalost (ali na srečo) moje pesmi redko zapustijo varno zavetje tiskanega medija ter se prepustijo neobrzdanemu življenju virtualnega sveta. Kljub temu se jih pohota kdaj poloti in takrat jih je moč prebrati na različnih spletnih portalih (npr. LUD Literatura, Trubarjeva hiša Literature) ali pa na zidu ekscentrične knjige obrazov; pri tem skoraj vedno poskrbim za izjemen make-up, ki sovpada z razpoloženjem lirskega subjekta.

Kaj delaš oziroma kaj počneš poleg pesništva oziroma s čim si služiš svoj vsakdanji kruh?

Trudim se, da bi kdaj v prihodnosti lahko brez slabe vesti, ker sem se pri tem nemarno zlagal in bo spet treba k spovedi ali pa zgolj k župniku po odpustek, uporabil poved: »Služim si svoj vsakdanji kruh.«.

Katero glasbeno zvrst poslušaš, saj je tvoje pesmi moč zaslediti tudi na socialnem omrežju YouTube?

Poslušam različne glasbene zvrsti in vrste. Povsem odvisno od tega, katera me v danem trenutku najbolj prijetno poliže po ušesni mečici. Sam sem dvoživka, ki v stilu bipolarnega kulturnika enkrat bruha poezijo, drugič glasbo. Veter me pač nosi po gromozanskem Piranskem zalivu, kjer se najpogosteje primem jamborov rap in gothic glasbe.

Jernej Kusterle avt Nadia Džamastagić

Jernej Kusterle, Foto: Nadia Džamastagić, 2017

Kakšne načrte imaš za prihodnost, se obeta kakšna nova pesniška zbirka itd.?

Načrti so, ampak so zaenkrat le načrti. Ko bodo realizirani v konstrukcije, bo novica o njihovi pojavitvi znotraj umetniškega polja vsekakor obkrožila vsaj tistih par nesrečnikov, ki si pravijo bralci. Uboge sirote.

Zakaj si postal pesnik in glasbenik?

Kaj pa vem. Verjetno zato, da bi kot umetnik živel življenje bohema. Stvar je izredno privlačna, če gledaš iz dvorane na oder, ko pa pokukaš v zaodrje, te pa skoraj gotovo zadane kap – če te ne, postaneš umetnik. Če se med bralci najde kdo, s katerim bi si delil skrbništvo nad tem umetnikom, naj me pokliče. Prepričan sem, da se da kaj dogovoriti – skonto!

Kako doživljaš svet oziroma okolico okoli sebe?

Za odgovor bo dovolj formula: jaz = rap + gothic.

Kaj bi na koncu povedal vsem bralcem, pesnikom, pesnicam, glasbenikom itd.?

Povabite me na pijačo, da bomo skupaj obujali spomine na življenje, ki smo ga živeli, preden smo zaradi Adama pristali v peklu. Bog z vami…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.