Slovo češkega režiserja

Piše: Tanja Jerebic

V petek se je po krajši bolezni poslovil Miloš Forman, večkrat nagrajeni češki režiser. Rojen je bil leta 1932 v intelektualno družino. Starša sta bila učitelja, aktivno sta sodelovala v odporniškem gibanju proti okupatorju. Pri osmih letih so mu zaprli očeta in kmalu po aretaciji odpeljali še mater. Oba sta umrla med vojno v nemškem koncentracijskem taborišču; oče v Buchenwaldu, mati v Auschwitzu.
Vojna leta je osiroteli bodoči režiser preživel pri različnih sorodnikih. Po vojni so ga nastanili v internatu za vojne sirote v Podebradyju, elitni šoli za osirotele dečke pomembnejših čeških osebnosti; ministrov, diplomatov itd. Zaradi izredno kvalitetne izobrazbe so pouk obiskovali tudi zunanji učenci. Med leti 1947 in 1950 se je tam šolal Vaclav Havel. V Podebradyju je Forman spoznal bodočega režiserja Ivana Passerja, s katerim sta postala vseživljenjska prijatelja in kasnejša sodelavca.

 

Miloš Forman

Miloš Forman, Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Milosforman.jpg

V medvojnih letih se je navdušil nad gledališčem, saj je večkrat prisostvoval delu starejšega brata Paula, slikarja, zaposlenega v gledališki skupini The East Bohemian Light Opera Company. Že zgodaj je znal opazovati odnose med ljudmi. Opazil je, da se sile moči v gledališču nagibajo v prid režiserjev, kar ga je kasneje odvrnilo od igralskega poklica in je raje izbral študij scenaristike v Pragi. Bil je učenec slovitega Milana Kundere …

Filmsko pot je začel na Češkem. Prvi mednarodno odmevnejši film je bil Črni Peter, zanj je bil leta 1963 nagrajen v švicarskem Locarnu. Dve leti kasneje mu je vrata v svet odprla nominacija za oskarja za komedijo Plavolaskine ljubezni. Leta 1967 se je zameril komunistični oblasti s filmom Gori, gospodična! Preden je emigriral v ZDA, je bil pomemben predstavnik češkega novega vala.

Za svoje delo je bil dvakrat nagrajen z oskarjem, in sicer za legendarno filmsko klasiko Let nad kukavičjim gnezdom (1975) in biografsko dramo Amadeus (1985). Med filmi gre omeniti še Hair (1979), Ljudstvo proti Larryju Flyntu (1996), Mož z Lune (1999) ter Goyeve prikazni (2006), ki sicer ni režiserjev presežek, vendar je zelo gledljiv že zaradi zanimivega slikarja. Svojo uspešno filmsko pot je sklenil leta 2014 v vlogi producenta.

Tanja Jerebic

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.