Vlado Pivec

Piše: Dejan Rojko

Vlado Pivec

Začelo se je tako, da se je Vlado rodil, svojemu priimku primerno, na Martinovo leta 1961. Prvih skoraj petdeset let je preživel na Zgornji Velki oz. Mariji Snežni. Nekaj se dogaja na tem hribu s cerkvijo, gostilno, šolo, pošto, kulturnim domom, galerijo – verjetno je še kje skrit umetniški napoj, izvir navdihov slovenskih pisateljev. Vlado Pivec se s svojim literarnim ustvarjanjem priključuje Čudežem na Mariji Snežni iz katere neposredno izhajajo ali pa so tam iskali navdih mnogi mojstri slovenskega jezika in umetniki vseh žanrov: Stanko Majcen, Tone Partljič, Drago Jančar, Tone Kuntner, Bojan Tomažič, Dušan Hedl, Gabrijel Kolbič, Marija Pivec, Angela Fujs in tudi Vladotov oče Tone Pivec. V to družbo na velika vrata vstopa Vlado Pivec.

Po Snežni osnovni šoli se je Vlado na mariborski Prvi gimnaziji dotaknil umetniškega mladinskega in alternativnega gibanja. Svoje sošolce iz Maribora je redno gostil v Klubu na Tratah katerega soustanovitelj je bil v drugi polovici sedemdesetih. Klub, ki ga je aktivno programsko soupravljal je kmalu postal znan po celotni bivši Jugoslaviji in tudi mednarodno, kar je obdelano v premnogih znanstvenih in popularnih študijah in objavljeno v številnih knjigah (Trate vaše in naše mladosti, Totalna revolucija, V sen sem jih videl, CZD – etnološki oris rock skupine, Čudeži pri Mariji Snežni, …).

pivec vlAdo foto

Vlado Pivec, Foto: Peter Dobaj, 2018

Glasbeno kariero je Vlado Pivec pričel v punk skupini Butli. Kmalu pa se je proslavil v prvi postavi skupine CZD (Center za dehumanizacijo) s katero je na številnih turnejah obredel nekdanjo državo in Evropo, nastopil na festivalu Novi rock in z ostalimi člani prejel Zlato ptico za ustvarjalnost leta 1987.

V intenzivnem obdobju ustvarjanja s skupino CZD je pričel pisati kratke zgodbe in jih pisal, pilil, arhiviral vse do dandanašnjega. Z leti se jih je nabralo kar nekaj, v zadnjem času pa nastajajo vse pogosteje.

Zgodbe je do sedaj držal le zase, kdaj pa kdaj jih je pokazal svojim bližnjim. Konec leta 2017 pa je eno od njih, zgodbo Zajec, vendarle poslal na literarni natečaj za kratko zgodbo (Slovenska literarna nagrada – natečaj za kratko zgodbo) in prejel prvo nagrado. Odličen začetek, kajne? Ob upoštevanju njegovega slogana, ki pravi: „… imam namen živeti vsaj sto let …“ lahko v prihodnosti izpod peresa Vlada Piveca pričakujemo veliko zanimivih literarnih del.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.