TRIVIAFEST – POKLON KNJIGAM, KI JIH BEREMO

Piše: Andreja Zalokar

TriviaFest je festival literature, ki jo preprosto radi prebiramo. Je festival zgodb, v katerih se izgubljamo, avtorjev, ki se zdijo del našega življenja, pa čeprav jih nismo nikdar spoznali, in književnih oseb, ki jih obožujemo in sovražimo bolj, kot kogarkoli, ki ga je kdaj prineslo v naše življenje.

 

20. aprila je luč sveta ugledal prvi Triviafest, festival ljubiteljev trivialne literature (in ostalih področij s to oznako). Rdeča nit letošnje prireditve je bila trivialnost na splošno s poudarkom na ženski literaturi. Predstavljeni so bili trije strokovni članki, nato pa se je razvila sproščena debata v prijetnem ambientu Vodnega stolpa na Lentu.

Po uvodnem pozdravu obiskovalcev je strokovni del začela Andreja Zalokar s pregledom obravnave trivialne literature skozi zgodovino, dotaknila pa se je tudi nenaklonjenosti do trivialne literature na eni strani in množične sprejetosti istih zgodb na drugih področjih kulture.

Tjaša Mohar je predstavila vprašanje trivialnosti v ženski književnosti, pri tem se je naslonila na delo kanadske pisateljice Alice Munro, dobitnice Nobelove nagrade za književnost leta 2013.

Nazadnje smo posvetili nekaj pozornosti glasbeni sceni. Kako in če sploh se trivialno odraža na tem področju, je osvetlila Matea Lacmanović ter z izjemno doživetim in multimedijsko podkrepljenim nastopom prijetno zaključila uradni del.

tf2018
Sproščeno druženje nekaterih udeležencev po uradnem delu prireditve. (foto: B. Pristovnik)

Ker je v prvo vse tako elegantno steklo, sta organizatorki dobili še več motivacije in že snujeta načrte za TriviaFest 2019, ki bo v ospredje postavil žanrsko raznovrstnost. Med drugim ga bosta obogatili z literarnim natečajem, katerega rezultat bo festivalska antologija z izborom prispelih zgodb, ki bo izšla pod okriljem Kulturnega centra Maribor. Njuna želja je spodbuditi tiste avtorje, katerih zgodbe ostajajo skrite v zvezkih, predalih in zaklenjenih mapah na računalniku. Omejitev skoraj ni.

Če so vas ob tem zaščemeli prsti, si preberite navodila sodelovanja na fb-strani festivala: https://bit.ly/2GbZ8RS

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.