Bajaga & Instruktori: U sali lom

Piše: Matej Krajnc

Croatia Records, 2018

IMG_0842

Kot bi Bajaga z naslovno pesmijo hotel nekoliko samoironično opisati svojo rokersko službo! Službo? Bolj poklicanost. Na začetku 1984 smo z zanimanjem pričakovali, kaj bo naredil kitarist Riblje čorbe, mladi Momčilo Bajagić, ki si v bendu ni naredil imena samo kot kitarist (ob Kojiću in drugih momcih), pač pa tudi kot spreten in zanimiv songwriter; s Boro Čorbo sta se prav dobro dopolnjevala. Bajaga ima nov bend, je vršalo po Jugoslaviji, nakar je izšel album Pozitivna geografija in začela se je ena večjih poprockovskih zgodb na prostoru bivše skupne države: Bajaga i Instruktori (sprva še pozitivne geografije). Novo poglavje te zgodbe je zdaj pred nami – album U sali lom, ki ga bo Bajaga z Instruktori novembra predstavljal tudi pri nas.

Tudi na pričujočem albumu Bajaga nadaljuje svojo pot “jezdeca megle” skozi mnoge pokrajine pop-rocka, od klasične, nekateri so zapisali celo “štadionske” rokčine (Savršen dan, Može da te ubije grom) do subtilnih (Rekla si) in intenzivnih balad (Bilo bi lako, Noćima sanjam). Devet novih pesmi se sprehodi skozi pester nabor njegovih zvočnih pejzažev, kot deseto pesem pa najdemo Kad mesec prospe nebom srebra sjaj v izvedbi Bajage in beograjskega bluesovskega banda Point Blank, zraven pa je tudi kitarist Dragi Jelić, poznamo ga iz YU-grupe, in kdor je kdaj bral kaj o Bajagi, ve, kako sta povezana. Večinski avtor pesmi na plošči je naš protagonist, glasbo za pesem Severac je napisal Žika Milenković, za Kad mesec prospe nebom Dragoljub Crnčević, sicer frontman zasedbe Point Blank, besedilo za Noćima sanjam pa Dušan Kovačević, ki ga med drugim poznamo kot scenarista.

Medtem ko smo na prejšnjem albumu Daljina, dim i prašina slišali tudi izlete v soulovske pokrajine (Suza) in gypsy swing (Mala uska haljina), se zdi, da je tokrat večji poudarek na poprockovski baladnosti, Bajaga pa je spet dokazal, da zna globoke teme zapisati na neverjetno preprost način – preprost, a ne banalen, največkrat tudi duhovit, bodisi v ljubezenskih, bodisi v nekoliko bolj splošnih temah. “Nije lako među milionima, / naći idealan par. / Sad se opet volimo ona i ja, / to je tako dobra stvar.” (Severac) – “Taj dan je bio dan / k’o da je loše napisan. / Taj tren je bio tren, k’o da je loše izmišljen. / Taj san je bio san, totalno čudan nelogičan, / da vetar nosi me, / iz keve Jevrosime.” (Loše napisan dan).

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.