Oto Pestner in Jolanda Anžlovar: Ljubi me – dueti, Vol. 1

Piše: Matej Krajnc

Helidon, 2017

IMG_20181110_0001

Helidonov jubilej je s seboj prinesel tudi bližajočo se petdesetletnico kariere Ota Pestnerja. Kljub temu, da je Pestner na svoji pestri glasbeni poti redno izdajal nosilce zvoka in skrbel tudi za posebne in redke izdaje, pa jubilejne zbirke ali box-sete, kot jim radi pravimo, je v predalih ostalo to ali ono gradivo, ki bodisi ni našlo konstektualizacije na njegovem samostojnem nosilcu zvoka bodisi je prišlo vmes kaj drugega. Pred nami je zdaj zbirka posnetkov, ki so v tej obliki prvič objavljeni na zgoščenki.

Dueti za Ota Pestnerja niso neznanka, samo iz osemdesetih se spomnimo njegovih sodelovanj z Nacetom Junkarjem in nato številna druga tovrstna sodelovanja v devetdesetih in pozneje. S pevko Jolando Anžlovar je sodeloval kot producent pri njeni solistični karieri, zdaj pa so tu zbrani njuni dueti, ob njih pa še nekatere druge pesmi iz obdobja 1999-2000, ki so izvirno našle prostor na festivalskih kompilacijah ali pa sploh ne. Dovolj dober razlog, da se je založba Helidon odločila za obelodanjenje prvega dela iz niza duetov, tisti pa, ki redno spremljate radijski program in festivale, nekatere teh pesmi zagotovo poznate, denimo naslovno s festivala Melodije morja in sonca 1999, pa Cigansko romanco s Slovenske popevke, Balado z Vesele jeseni, med samostojnimi pesmimi Jolande Anžlovar pa najdemo denimo Mario Jolando izpod peres Pestnerja in Dareta Heringa. Približno polovica pesmi ima “morske” aranžmaje v duhu dalmatinskih popevk, ki so bili priljubljeni na naših festivalih v devetdesetih, sicer pa gre zvečine za štimungo pop balad, srečamo pa denimo tudi prepesnitev stare nemške božične Leise rieselt der Schnee (Zunaj tiho sneži kot duet in samostojna Jolandina izvedba), izvedbo uspešnice Andrea Bocellija Con te partiro (Time to Say Goodbye) in, spet v duetu z Jolando Anžlovar, uspešnico Novih fosilov Najdraže moje; leta 1980 so jo Fosili izvajali s pevko Đurđico Barlović in jo objavili na albumu Nedovršene priče.

Lično urejena plošča ima tudi kratko spremno besedo založbe, ki pojasnuje nastanek in izbor, zagotovo pa nas na prihodnjih kompilacijah duetov čakajo zanimiva poglavja sodobnega ali polpreteklega slovenskega popa. Vse pesmi na pričujoči plošči so sveže remasterirane.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.