Kvaliteta živil 1/2

Piše: Tanja Jerebic

Po nedavni aferi, ki je izbruhnila po razkritju raziskovalnega novinarja Patryka Szczepaniaka, ki je 3 tedne delal pod krinko v eni od poljskih klavnic in snemal, kako ponoči koljejo bolno živino, nekrotično tkivo pa obrežejo in meso razpošljejo v prodajo po vsej Evropi, se znova postavlja vprašanje, kako kvalitetna živila kupujemo potrošniki.

Gnila banana, Foto: Tanja Jerebic
Gnila banana, Foto: Tanja Jerebic

Čeprav je že dolgo jasno, da jemo hrano zelo sumljive kvalitete, čemu bi sicer telesa občutljivih jedcev tako burno reagirala nanjo, je po besedah direktorja za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin njihov resor daleč od podhranjenega po količini denarja, ki se vanj steka. Ob vseh razpoložljivih sredstvih za nadzor se je meso iz poljske klavnice znašlo v kebabu pri slovenskih odjemalcih. Analiza je potrdila prisotnost ketoprofena in okuženost s salmonelo. Kako to?

Prost pretok blaga na področju živilske industrije omogoča na našem trgu nešteto prehrambnih izdelkov različnih proizvajalcev od vsepovsod. Z omejenim številom živilskih inšpektorjev, je praktično nemogoče preveriti njihovo kakovost. Četudi bi inšpekcijsko službo podeseterili, še vedno ne bi zmogla nadzirati vseh živil, ker jih je preprosto preveč!

Banana, Foto: Tanja Jerebic
Banana, Foto: Tanja Jerebic

Krivično bi bilo tudi trditi, da je slovenska hrana kvalitetnejša od tuje, povedati želim le, da je toliko različnih izdelkov nemogoče redno pregledovati. Varna hrana je s finančnega vidika postala luknja brez dna.

Meso in mesni izdelki niso edina črna pega v prehrambni verigi, podobne težave imamo s prisotnostjo antibiotikov in hormonov v mleku, pesticidi v zelenjavi in sadju, z bakterijami in težkimi kovinami v vodi …

Nakupovanje na lokalnih tržnicah naših težav ne bo omililo. Pred leti je ekipa TV tednika objavila prispevek, kako slovenski branjevci nabavljajo blago na tržaški tržnici in ga v Sloveniji prodajajo kot svojega … Lokalno pridelana hrana ni nujno varna. Pomembno je kdo, kje in kako jo prideluje, koliko je požrešen na denar ter koliko odgovornosti premore do sočloveka. Različne kampanje za oživitev gospodarstva v slogu kupujem slovensko, dodatno otežijo sledljivost blaga, saj prodajalci potrošnikom prikrivajo tuje poreklo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.