Kvaliteta živil 2/2

Piše: Tanja Jerebic

Prejšnji petek sem na tržnici kupila lepe šampinjone po ugodni ceni. Kolikor vem, nimam alergije na gobe, nikoli mi niso povzročale težav, vendar jih v zadnjih letih kupujem vse redkeje, ker jih v veleblagovnicah prodajajo v embalaži, oviti v mehko plastično folijo, ki po vsej verjetnosti vsebuje hormonske motilce, sicer ne bi bila mehka …

Tokrat sem po slastnem kosilu za nekaj dni dobila zelo nenavaden vonj, sčasoma je izzvenel, vendar sem istočasno opazila, kar je trajalo dlje in je še nekoliko aktualno, da imam glavo in ves zgornji del telesa prekrit z drobnimi izpuščaji, bolj tipnimi kot vidnimi; koža je postala rahlo rdečkasta in groba kot brusni papir. Mogoče je alergijo povzročilo karitejevo maslo, tega še ne vem, vonja pa nikakor; dobim ga vsakič, ko pojem kakšen strup, zato sklepam, da so gobe z nečim škropili ali so rasle v zastrupljeni zemlji. Vsa ostala živila, ki sem jih jedla v tistem času, imam že preverjena in niso ’reaktivna’.

Užitni del banane
Užitni del banane, Foto: Tanja Jerebic

Zanimivo bi bilo slediti tudi sadju. Kaj se z njim dogaja, da na policah zgleda neverjetno sveže, čim ga prinesem domov, začne gniti in plesniti? V četrtek sem v veleblagovnici kupila skrbno izbrane banane. Bile so rahlo oškropljene z vodo, delovale so, kot bi jih pravkar utrgali z drevesa. Ne morem si predstavljati, da bi jih vožnja s kolesom po mrazu tako načela. V dveh dneh sem od petih banan pojedla kvečjemu dve, vse ostalo ’meso’ je bilo popolnoma gnilo. Podobno je z agrumi, le da raje plesnijo kot gnijejo, tako se jih še obrezati ne da, ker sproščajo toksine, nevarne za človeško zdravje.

Gnijoča banana, Foto: Tanja Jerebic
Gnijoča banana, Foto: Tanja Jerebic

Ne morem izpostaviti samo ene trgovine, kjer kupujem neulovljivo navidezno lepoto, ker se mi iluzija redno razblinja v vseh. Razumljivo je, da tropskega sadja niso nabrali na sosednjem vrtu, temveč v daljnih deželah. Mislim, da ga bolj kot pot do Slovenije zdela dolgotrajna hramba v hladilnicah, kjer mu želijo razvleči rok trajanja v nedogled. Organsko snov želijo spremeniti v artikel vedno na zalogi …

V Jugoslaviji so bile banane drage, težko jih je bilo dobiti, brez težav so zdržale v skledi po teden ali več. Danes je slika ravno obratna, redko manjkajo na policah, cenejše so od lokalnega sadja, na primer jabolk. Ali je sploh čudno, če zgnijejo, čim se jih dotakneš?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.