Sara Nuša Golob Grabner – pesnica in fotografinja

Piše: Matjaž Gert

 “Čustva, koncepte in ideje najprej vidim. Tako pri pesmih kot pri fotografijah.”

Sara Nuša Golob Grabner je mlada koroška umetnica, ki od leta 2013 živi in deluje v Mariboru. Je študentka umetnostne zgodovine ter angleškega jezika na Filozofski fakulteti UM, njeno umetniško področje zajema fotografijo in pesništvo.

Marija Švanjcer je ob tem za Kulturno medijski center Slovenija zapisala, da Sara Nuša Golob Grabner ”[s] pesniškim in fotografskim ustvarjanjem prinaša lepoto, globino in spodbudo, da je kljub bolečini in trpljenju treba vztrajati, se umiriti v naravi ter segati za svobodo, svetlobo in žarenjem. Pesmi se bodo dotaknile tistih, ki znajo začutiti sporočilo rahločutne izpovedi in filozofskega iskanja.“

Avtorica sama pa na vprašanje, kaj ji nudita fotografija in kaj poezija ter koliko loči eno od druge, odgovarja:

“Že od nekdaj sem izjemno vizualna oseba. Čustva, koncepte in ideje najprej vidim. Tako pri pesmih kot pri fotografijah. Potem se le odločim s katerim medijem se bom izrazila, odločitev pa je popolnoma intuitivna. Tudi besede imajo zame svojo barvo, svojo podobo in že njihov zven mi lahko naslika sliko. Pogosto v pesmih opisujem tudi svoje sanje, torej se slika za mojimi vekami spet pretvori v besede. Fotografija pa mi poleg grajenja podob skozi konceptualno umetnost nudi tudi vizualno dokumentiranje stanj mojega življenja, življenja ljudi okrog mene, občudovanje lepote ter seveda tudi bolečine sveta, ki je lahko skozi fotografijo predstavljena izjemno iskreno in pretresljivo, saj bi morda brez obeležitve prehitro pobegnila našim čutom.”

Sara Nuša Golob Grabner, foto: Žan Breznik, 2019

Sara Nuša je začela fotografirati leta 2009 pod mentorstvom Sonje Buhvald, ko se je pridružila Fotokrožku Gimnazije Ravne na Koroškem. Od takrat je za svoje fotografske dosežke prejela številne nagrade in imela samostojne razstave. Dvakrat (2009 in 2010) je razstavljala v okviru festivala Transgeneracija v Cankarjevem domu, kot poseben dosežek pa ji gre priznati, da je italijanski Vogue pod kategorijo Photo Vogue od leta 2012 do leta 2019 objavil kar 50 njenih fotografij. Ena izmed njenih fotografij je življenje dobila kot filmski plakat za celovečerec Tu se piše življenje (2013) režiserja Toma Novosela, v kateri je odigrala vlogo Ane. Nazadnje, marca letos, je za svojo fotografijo prejela drugo nagrado natečaja kLAK.

“Ogromno mi pomeni, da moji umetnosti kdo posveti čas, ker jo čuti.”

Svoja pesniška dela javnosti prvič predstavila na pesniškem maratonu Mlade rime v Ljubljani leta 2013. Njene pesmi so nato bile objavljene v reviji o umetnosti in aktivizmu Glasovi neslišanih, v reviji Odsevanja, pesem Brez pa tudi na portalu Koridor – križišča umetnosti. Septembra lani je začela kot avtorica sodelovati s portalom Kulturno medijski center Slovenija pri katerem hkrati ureja rubriko Poema tedna. Naslednji mesec pa je za svoje pesmi prejela drugo nagrado natečaja Kako si? Maribor. Istega leta je bila urednica in kreativna vodja predstavitve projekta literarnega fanzina Literarna krpanka, ki združuje mlade avtorje iz vse Slovenije in tako nudi pregled nad trenutno pesniško krajino.

Sara Nuša Golob Grabner, foto: Žan Breznik, 2019

Kljub številnim nagradam, priznanjem, objavam in sodelovanjem pesnica in fotografinja ne meri svoje uspešnosti na osnovi njih in priznava:

“Ko sem se najbolj intenzivno trudila sodelovati na čimveč natečajih, razpisih in ko sem vse skupaj jemala (pre)resno, se mi je začela umetnost zdeti kot olimpijska disciplina in na žalost nisem oboževalka športa. Pravzaprav mi je gnanje za priznanjem javnosti pogosto vzelo veselje do ustvarjanja. To ne pomeni, da ne uživam v sodelovanju v natečajih, z revijami, pri projektih, pravzaprav zelo uživam v tem, a le če na to ne polagam svoje vrednosti in občutka o moji umetniški uspešnosti. Ogromno mi pomeni, da moji umetnosti kdo posveti čas, ker jo čuti. Ko mi ljudje rečejo, da se jih je moje delo dotaknilo mi da to veliko večji občutek izpolnitve poslanstva kot katerakoli diploma in to je razlog, da delim umetnost s svetom. Za svoj največji umetniški dosežek štejem to, da me nikoli ni strah ustvarjati in izraziti karkoli pač čutim in mislim. Mislim, da je umetnik uspešen ko ustvarja. To je vse, to je edini pogoj za uspeh. V prihodnosti si želim prirediti še kakšno samostojno razstavo in seveda izdati še več knjig. Moj največji cilj je da me bi moja umetnost preživela in živela svoje življenje preko ljudi, ki jo bodo doživljali.”

Sara Nuša Golob Grabner, foto: Žan Breznik, 2019

 

Literarni prvenec: pesniška zbirka Gnijoče rože

Letos julija je pri založbi Kulturni center Maribor v zbirki Frontier izšel njej literarni prvenec, pesniška zbirka Gnijoče rože. V njej mlada avtorica prepleta teme rasti in propada ter opisuje neizogiben krog cvetenja in gnitja. Tako je v svoji izpovednosti neposredna in drzna, bralkam in bralcem pa teme pesmi približa skozi opis vizualnih podob, ki vstajajo iz njene podzavesti.

O tem, kako je do izdaje zbirke prišlo je Sara Nuša Golob Grabner povedala tako:

“Gnijoče rože so spontano nastajale odkar sem pri šestnajstih letih začela pisati pesmi. Nisem pisala za zbirko, samo pisala sem ker sem čutila, da moram pisati. Od najstniških pesmi se ni v zbirko prebilo skoraj nič, je pa v zbirki čisto prva pesem, ki sem jo napisala (razen tistih otroških) in sicer Utripajoča luč. Ko sem začela razmišljati o izdaji knjige sem najprej pretipkala vse pesmi, ki so mi bile dovolj všeč, potem pa sem izločevala tiste, ki niso pristajale v tok zbirke. Približno 20 pesmi je bilo napisanih ko sem se zagotovo odločila, da hočem izdati knjigo in ko je ta že imela naslov Gnijoče rože, a niso bile napisane s prej planiranimi temami v mislih. Na srečo sem v tistem obdobju imela v sebi ogromno težkih besed, ki so čakale da se uredijo v poezijo in na koncu so se vse, tudi starejše pesmi zlile v eno zaključeno delo.”

Sara_Nusa_Golob_Grabner_-_Gnijoce_roze
Sara Nuša Golob Grabner: Gnijoče Rože, Kulutrni Center Maribor, zbirka Frontier, 2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.