Franci Just Prekmurski pisateljski prostori

Piše: Andrej Lutman

Zavod za turizem in kulturo, Beltinci, 2019

Glede na to, da je Prekmurje sto let priključeno Sloveniji, je smiselno spraševanje: kam se podati na izlet, kaj si ogledati, s čim se seznaniti v tej pokrajini? Ena od možnosti je, da se stopi na bučo velikanko in se vsaj malo razgledati naokoli. Obstaja pa še možnost, da se predse vzame knjižico Francija Justa z naslovom Prekmurski pisateljski prostori. Je nadaljevanje in dopolnitev zamisli, ki se je leta dva tisoč trinajstega izoblikovala v obsežni knjigi z naslovom Slovenska pisateljska pot. Ta vodnik predstavlja tudi tri prekmurske pisatelje: Miška Kranjca, Ferda Godino in Franka Bükviča. Če je pot razširjena črta, je prostor obokana pokrajina. V tem smislu je potrebno razumeti tudi naslov, saj so vse osebnosti, vsebovane v knjižici, pokojne in vsekakor vsaj v spominu lebdeče nad zahodnim delom Panonske nižine. Izraz prostor pa dopolnjuje tudi zamisel, da se z osebnostmi seznani tudi z obiskom njihovih rojstnih hiš, spomenikov, grobov, pomnikov ali spominskih plošč in ne samo z njihovimi umetninami.

Primer tega je skulptura ženaveljskega stratosferskega balona ali lebdeče prilike, kar je Milan Vincetič uporabil v krajšem romanu z naslovom Nebo nad Ženavljami.

PPP
Franci Just – Prekmurski pisateljski prostori, 2019

V priročni knjižici so prekmurske osebnosti razvrščene po krajih, ki so ali z rojstvom ali s smrtjo ali kako drugače zaznamovali njihovo ustvarjanje. Kraji so nanizani po abecednem vrstnem redu od kraja Andrejci do kraja Vučja Gomila, pa je povsem enostavno izbrati ga ter se mu vsaj s seznanitvijo z osebnostmi približati, saj je vsaka izbrana oseba predstavljena s krajšim zapisom, ki vsebuje podatek o rojstvu in smrti, ponudi vsaj izbor njenih del in dejavnosti, kar je dopolnjeno s fotografijo kraja, hiše, pomnika, knjige ali česa podobnega. V knjižico so prišle osebnosti, ki so kakorkoli prispevale k plemenitenju slovenščine v teh krajih. Kot poudari Franci Just v uvodnih treh besedilih, je knjižica nekak začetek tako morebitne prekmurske pisateljske poti kot tudi naslednje razširjene in dopolnjene knjižne predstavitve, pa je seveda kot taka še nepopolna.

Za nameček v tej smeri morda omemba pisatelja, ki ga v knjižici ni: Janko Kleibencetl – Hanci. Rojen je bil v kraju Pertoči leta 1930, umrl v Istri leta 2007. V svoji prvi knjigi z naslovom Ljudje v mojem srcu se je posvetil spominom na ljudi z Goričkega, ki so mu zaznamovali otroštvo.

Ob knjižici Francija Justa je za izpostaviti tudi pokroviteljstvo, ki ga predstavljata Občina Puconci in Pomurske lekarne. Knjižica ima povsem dostopno ceno petnajst evrov in tako skoraj ni več razloga, da ne bi dosegla svojega namena, ki je obogatitev kulturniško-turistične ponudbe Prekmurja.

Andrej Lutman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.