Literarna delavnica Žetev Pred Setvijo 2019

piše: Milan Novak

 

ŽPS 2019

KUD MATIČEK iz Spodnje Polskave je razpisal 5. tradicionalno literarno delavnico z naslovom

ŽETEV PRED SETVIJO

namenjeno avtorjem, starejšim od 15 let, ki bi radi svoje ustvarjanje poglobili, nadgradili, razširili besedni izraz, ali zgolj izvedeli, kaj o njihovih besedilih mislijo tisti, ki se s tem že dlje časa ukvarjajo.

Delavnica je bila izvajana v soboto, dne 30. 11. 2019. Zbrali smo se na Spodnji Polskavi, na domu KUD-a Matiček, kjer običajno potekajo vaje amaterske gledališke sekcije tega vaškega društva. Do prostora vodijo strme, lesene polkrožne stopnice, kar podzavestno namiguje na vstop v neko drugo dimenzijo. Vstop v lično opremljen prostor »na dilah«, kot rečejo temu, mansardno urejenemu kotičku za umetnike, navdihne s toplino.

slušatelji
Pozornost in sproščenost.                             foto: M. Novak

Letošnje delavnice so se udeležili slušatelji: Breda Slavinec, Dušica Kores, Danijela Dacinger, Bruno F Fras, Justina Strašek, Katja Zadravc, Zdenka Detiček Opič, Cvetka Pestiček, Metka Lipnik ter Ljubica Ribić in Milan Novak, kot povezovalca aktivnosti.

Literarno delavnico, kjer so bila združeno obravnavana pesniška in prozna dela, je vodil Ivan Dobnik.

Ivan Dobnik
Ivan Dobnik, mentor, o delavnici: “Takšna srečanja so neprecenljiva za literaturo in njen razvoj.”                            foto: M. Novak

Ivan Dobnik, rojen 1960 v Celju, pesnik, urednik, prevajalec, esejist in kritik. Na FF v Ljubljani je študiral filozofijo in primerjalno književnost. V letih 1988 – 1995 je bil zaposlen v Knjižnici Bežigrad. Bil je član uredništva revije Apokalipsa (1998-2008), je idejni pobudnik in odgovorni urednik Poetikona (2005-). Živi v Šmatevžu (Savinjska dolina) in Ljubljani. (vir: http://www.poetikon.si)

Mentor je slušateljem razdelil njihova, na natečaj poslana dela. Besedila je v dneh pred delavnico podrobno pregledal in k njim pripisal svoja razmišljanja, pripombe, predloge. Skozi dan so bile obravnavane vse zamisli, ki so se k temu porodile tako mentorju, kot tudi vsem ostalim. Mentor je vse pripombe reševal v obliki razgovora, h kateremu so bili povabljeni vsi, v krogu razporejeni prisotni. Večkrat je omenil pomen branja druge literature, predvsem je poudarjal izbiro kakovostne literature. Ker ima vsak od nas premalo časa v življenju, da bi ga tratil z besedili, ki si tega ne zaslužijo. Omenil in priporočil je kar nekaj znanih imen, priznane svetovne klasike sodobne literature.

Omeniti velja obilno kosilo, ki je bilo organizirano v gostišču Vintar in je pomenilo

kosilo
foto: M. Novak

odmor med dopoldanskim in popoldanskim delom delavnice. Smo se pa potem, ko smo pojedli, vprašali, ali je bil to res odmor … Kakorkoli že, rade volje smo se sprehodili na tudi že tradicionalni obisk rojstne hiše pisatelja Antona Ingoliča in se tam spomnili njegovih del.

 

 

peto leto pri Ingoliču
Peto leto pri Ingoliču.                          Foto: M. Novak

Letos je v izvedbi delavnice ponudil sodelovanje Kulturni center Maribor, ki bo tako trem izbranim avtorjem – udeležencem delavnice Žetev pred setvijo 2019, izdal izvirno, še neobjavljeno pesniško zbirko, ali zbirko kratkih zgodb, napisano v slovenščini, v knjižni obliki.

Predstavnik Kulturnega centra Maribor, Dušan Hedl, je povzel odločilne dejavnike za izbor treh avtorjev.
Predstavnik Kulturnega centra Maribor, Dušan Hedl, je povzel odločilne dejavnike za izbor treh avtorjev.                          foto: Lj. Ribić

Izbor avtorjev – udeležencev delavnice, so naredili Dušan Hedl, Peter Dobaj in Milan Novak in sicer po načelu, da vsak po svoji presoji izbere za izdajo svoje tri predloge. V končni izbor se uvrstijo avtorji z največ predlogi.

79383246_10213153486671366_6708651758580662272_o
Izbrani avtorji za izdajo zbirke v knjižni obliki, od leve: Zdenka Detiček Opič, Justina Strašek, Breda Slavinec. Z njimi predstavnik založbe Kulturni Center Maribor, Dušan Hedl.                      Foto: M. Novak

Izbor je bil objavljen na predstavitvi avtorjev – zaključni prireditvi delavnice Žetev pred setvijo 2019, ta dan ob 18. uri. Izbrani avtorji za izdajo zbirke v knjižni obliki so:

Breda Slavinec, Justina Strašek, Zdenka Detiček Opič. Čestitamo izbranim in se veselimo predstavitve zbirk na naslednji delavnici v letu 2020, kot je poudaril predstavnik založbe, Dušan Hedl.

Nejc Novak poskrbel za zvočno kuliso zaključne prireditve, Slavka Zafošnik, predstavnica organizatorja KUD Matiček
Nejc Novak poskrbel za zvočno kuliso zaključne prireditve, Slavka Zafošnik, predstavnica organizatorja KUD Matiček, Milan Novak, povezovalec programa.            Foto: Lj. Ribić

Zahvale in potrdila o udeležbi je slušateljem in zaslužnim podelila predstavnica organizatorja KUD Matiček, Slavka Zafošnik.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.