Športno društvo Ruše – Zbornik ob 100-letnici Športnega društva Ruše

Zbornik Športno društvo Ruše je izjemna knjiga po vseh merilih knjižnega založništva: vsebinskem in oblikovalskem.

ruse 100 let B2 12

Pod uredniško taktirko priznanega novinarja in radijsko televizijskega voditelja Dušan Tomažiča, ob asistenci praktika, organizatorja, motorja, ključnega povezovalca in predsednika društva, Petra Frumna, je knjiga o Športnem društvu Ruše dovršena celota kakršne v Sloveniji vidimo vse redkeje. V Športnem društvu Ruše se zavedajo, da je prisotnost v arhivski obliki v nacionalnih arhivih države in naroda, pomemben dejavnik, ne le za sedanje delovanje društva, temveč odločilno vpliva na prihodnost uspešnega delovanja društva. Takšno zgodovinsko poročilo kot smo mu priča v tej knjigi, utrjuje zavedanje o športni kulturi v samostojni Sloveniji. Z gotovostjo lahko trdimo, da je objava takšnih zbornikov državotvorno dejanje. Pri tem moramo biti realni in vedeti, da za vsebino zbornika stoji konkretno športno društvo s svojimi delujočimi sekcijami. Vse sekcije so imenitno predstavljene z njenimi ključnimi »igralci« oz. Trenerji, in kot vidimo tudi neformalnimi vodji. V knjigi se bere in skozi fotografije gleda izredna živahnost in živost vseh delujočih sekcij skozi zgodovino in v sedanjem času. V tem zapisu ne moremo mimo naštevanja vseh delujočih sekcij: gimnastična, odbojkarska, košarkarska, shotokan karateistična, športno plezalna, teniška, namizno teniška in kolesarska. Zbornik ne bi bil tako izjemen, tako pester, vsebinsko poln in odprt ter ne bi vključeval toliko imen sodelujočih, če društvo samo po sebi ne bi bilo izjemno. Takšno organiziranost in široko razvejanost športnih programov najdemo le še redkokje v Sloveniji. Dokaz, da je v zbornik ob 100-letnici društva vloženo izredno veliko dela je, da so vsi voditelji sekcij prispevali v zborniku poročilo o delovanju sekcij. Če je kdo sestavljal podobne zbornike mu je jasno, koliko energije je vložene v takšno zbiranje podatkov in motiviranje članov društva k sodelovanju.

ruse 100 let B2 2ruse 100 let B2 3ruse 100 let B2 4ruse 100 let B2 5ruse 100 let B2 6ruse 100 let B2 7ruse 100 let B2 8ruse 100 let B2 9

Zbornik je tudi izredno faktografsko delo. Količina podatkov zbranih na temo društva je res izredna in sistematična. V primeru zbornika ob 100-letnici Športnega društva Ruše je tiskana knjiga spet v prednosti pred internetom.

ruse 100 let B2 11ruse 100 let B2 13

Izjemna dodatka, sicer na začetku knjige (zbornik je namreč skoraj terminološko faktografsko urejen) sta zgodovinska pregleda od začetka delovanja društva. Prvi od obdobja 1919 do 1941 je prispevala ga. Mira Grašič iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Prispevek je odličen dodatek k domoznanstvu in razkrivanju zgodovinskih dejstev na Štajerskem v povezavi s športno kulturo in kulturo na splošno. Drugi del zgodovinskega pregleda, ko so se sokoli prelevili v pionirje in mladince, pa je prispeval g. Josip Teržan in je spet izredno zanimivo podatkovno in strokovno branje iz obdobja 1945 do 1975.

ruse 100 let B2 14

Tretji del zgodovine Športnega društva Ruše pa je napisal prof. dr. Peter Glavič in zajema obdobje od 1975 do 2000.

ruse 100 let B2 15

Zadnje sodobno obdobje pa beremo v sestavku sedanjega predsednika g. Petra Frumna.

ruse 100 let B2

Pomemben del vsebine zbornika so fotografije na katerih se bodo našli marsikateri člani društva skozi njeno zgodovino.

RUSE ZBORNIK
Športno društvo Ruše, Zbornik ob 100-letnici Športnega društva Ruše

Za konec poudarimo pomembnost takih zbornikov za lokalno okolje, za povezanost okolja, za družbeno mobilizacijsko moč. Takšni zborniki so izredno lepilo družbenega tkiva v vseh okoljih.

Zbornik Športno društvo Ruše dosega in presega vsa pričakovanja in lahko trdimo, da je v vrhu tovrstnih objav.

Dušan Hedl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.