ČRKE IZ ZAKULISJA – LITERARNA KRPANKA 2020

Pozdravljeni!

Izjemno počaščena Vam predstavljam (pravljično) deveto številko simpatičnega fanzina Literarna krpanka, ki sem si jo zamislila kot predstavo poeta, zato sem k sodelovanju povabila literarne ustvarjalke in ustvarjalce iz gledaliških voda.

Skozi strukturo klasičnega dramskega trikotnika spremljamo zaodrje: popotovanje pesnika gledališčnika, ki se zrcali skozi pesmi 13-ih posameznikov in posameznic.

Navajam jih v vrstnem redu, v kakršnem si sledijo skozi »literarno predstavo«:
Franjo Frančič, Damjan Jensterle, Romana Jerkovič, Marija Petrovec, Gregor Markič, Aleš Ropoša, Nataša Car, Jožica Kapele, Drago Papler, Bernarda Vrečko, Tjaša Debelak, Uroš Kovačec in Petra Bauman.

Skupek pesmi je mešanica raznolikih pristopov, stilov in oblik; bivanjske in ljubezenske tematike.

rke iz zakulisja11
Ilustracija na naslovnici: Tomaž Jelen

Zgodba se začne z grenko življenjsko izkušnjo lirskega subjekta, ko se le-ta ozira vase, nakar umirjen opazuje svet, črpa motive iz narave in živali, dinamika pa se stopnjuje, ko se pesnik-gledališčnik sreča s sosedom in zavije v cirkus … Zopet se sam postavi v vlogo nastopajočega, stopi na oder, in se na samem vrhuncu znajde »na odru življenja«.

Iz vrha, iz »odra življenja«, se za hip zazremo v levi krak trikotnika, oblikovan z rdečo nitjo: pesnikovo začetno tavanje misli, ko je še ugotavljal, da »to ni oder, to je življenje«.

V izgubljeni iluziji se naš popotnik sedaj spušča po desnem kraku trikotnika navzdol, zopet išče sebe. Smisel in rešitev najde v upanju in ljubezni, kar zaokroži z razmišljanjem o esenci vsega: ljubezni in smrti. Iz odra stopi s srčnim sporočilom: »Naj umrem s srcem v obliki srca.«

V virtualni obliki bodo pesmi dvakrat tedensko objavljene na YouTube kanalu Si.televizija ter na facebook strani Literarna krpanka.

Sedaj pa hop na YouTube, kjer vas že čaka prva v seriji pesmi iz zakulisja: To ni oder, to je življenje. Avtor pesmi je Franjo Frančič, uveljavljeni pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec.

Klavdija Volf
Urednica 9. številke fanzina Literarna krpanka

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.