LAGARD – ŠTIRI LETA SKOMIN

Piše: Matej Krajnc

18673214_10154900817129335_5961305777586709124_o

Foto: Tomaž Zupan, od leve: Peter Jeretina, Sabina Peklaj, Luka Groboljšek, Miha Plantarič

V zgodovini popularne glasbe se je izkazalo, da lahko različne glasbene zvrsti imenitno sobivajo pod isto streho in se zlivajo v zanimive celote, ki pritegnejo širok spekter poslušalcev z vseh strani popularnoglasbenih svetov. Pri nas smo si popularno glasbo pošteno priborili po informbiroju z naraščajočo demokratizacijo družbe; dobili smo plesne orkestre in tudi prve plošče s standardi – popevk in jazza. Konec petdesetih smo dobili prve popularnoglasbene festivale, za Slovenijo pa je pomembno zlasti leto 1962, ko  se je začel festival Slovenska popevka, ki je odtlej in vse do začetka osemdesetih ukrojeval podobo popularne glasbe pri nas. Konec sedemdesetih se je podoba naše popularne glasbe začela prevešati iz solistične v bendovsko in v osemdesetih smo imeli bojda tretjo najpestrejšo glasbeno sceno v Evropi, po mnenju strokovnjakov primerljivo z ZDA; sem sodi seveda tudi industrija plošč, ki je bila v osemdesetih na vrhuncu. Televizija je takrat prenašala številne koncerte jazza in jazzovskih popevk, v goste so prihajali številni tuji izvajalci in izvajalci, med drugimi Joan Faulkner, ki so jo zabeležili tudi na ploščo.

Izročilo jazzovske popevke živi tudi v glasbi zasedbe Lagard, ki deluje od leta 2016 in pridno koncertira, pripravlja pa tudi svoj dolgometražni prvenec. Gre za vokalno-inštrumentalni trio z gosti in gostjami; v jedru tega tria delujejo basist, aranžer in sladatelj Luka Groboljšek, kitarist Miha Plantarič in bobnar Peter Jeretina. Trojica je že prekaljena in premore že precej uglednih referenc, od mentorstva Primoža Grašiča do pohvalnih priporočil brazilskega tolkalista Neya Rosaura. S pevko Sabino Peklaj Binno je zasedba leta 2017 najprej izdala venček slovenskih narodnih pesmi, nato pa priredbo uspešnice Jimmieja Davisa You Are My Sunshine, ki jo v bolj riteminbluesovski izvedbi med drugim poznate z repertoarja Raya Charlesa. Na posnetku spet gostuje Binna in z njo izbrana paleta šestih drugih glasbenih gostov.

Leto 2019 je zasedbi prineslo nova glasbena sodelovanja in snemanje dveh novih pesmi – Happy Song in Poletna noč. Pri prvi je sodeloval mojster zvoka Bernie Grundman, poleg njega pa še flavtistka Andreja Ravnikar in kitarist Robert Pikl. Oba sta glasbenika s stažem; Andreja Ravnikar denimo igra v Pihalnem orkestru Svea Zagorje, Pikl pa je med drugim sodeloval z Alenko Godec, Magnificom in zasedbo Manouche. Druga pesem je priredba zimzelene popevke Mojmirja Sepeta in Elze Budau, ki jo je leta 1964 na festivalu Slovenska popevka v alternaciji z Beti Jurković zapela Marjana Deržaj. Gostja v pesmi je pevka Maša But.

V pričakovanju albuma zasedbe Lagard svetujemo obisk kakšnega njihovih koncertov, pripenjamo pa nekaj njihovih pesmi. Izročilo gre naprej in Lagard bodo glede na dosedanje zamisli prav gotovo ugnali še kakšen zanimiv hibrid iz pestre zakladnice zgodovine popularne glasbe, ki že samo znotraj jazzovskega polja ponuja ogromno idej, kombinacij in variant. Uspešno vrtenje na radijskih valovih torej, ko pa izide plošča, se spet srečamo tudi na teh straneh.

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.