UROŠ RŽIŠNIK in LAGARD: Naša knapuška kri

Piše: Matej Krajnc

O zasedbi Lagard smo pisali že marca, zdaj pa med nas prihaja njihova nova pesem izpod peresa pevca in tekstopisca Uroša Ržišnika in basista zasedbe Lagard Luke Groboljška. Gre za vnovično srečevanje s knapovskimi koreninami; pesem pripoveduje o rudarskem izročilu Zasavja, točneje o zadnji generaciji rudarjev, ki so delali v rudniku v Zagorju. “Sam še mal nas je ostal, tistih, ki v zagorski jam smo včas garal,” poje Ržišnik. “Samo še nekaj nas je teh, ki smo po rovih blatnih plazil se po tleh!”

ee1266ea34b3932e177fda84af91240b

Drago Korinšek, Uroš Bokal, Jože Grošelj, Miran Kokole in Uroš Ržišnik. Foto: Tomaž Zupan

Ržišniku so se z glasovi pridružili štirje člani tamkajšnjega rudarskega zbora, zasedba Lagard, v jedru trio (kitara, bas in bobni), pa je tokrat razširjena s številnimi gosti, katerih imena lahko preberete v opisu videospota, ki je nastal ob novi pesmi. Gre za himnično poprockovsko balado, ki ponosno pripoveduje zgodbo o časih kopanja in o tistih pričevalcih, ki zdaj nosijo pečat zadnjih “nosilcev bakle”. Pesem se začne tiho, s skoraj krhkim Ržišnikovim vokalom, a kmalu se povzdigne v mogočno baladno večglasje glasbil in glasov, orkestracijo čustev, ki pričajo o zgodovini. “Kumarati zdaj vsi spomnimo se tistih dni, ko zadnja generacija knapov smo bili …” Lahko bi se slišalo nostalgično, pa vendar Ržišnik zapoje: “Ta ponos je zdaj ostal, vsak je zanj trdo garal …” Njegove besede in Groboljškova glasba se s spretno video-vizualizacijo prepletejo v interdisciplinarno celoto, ki udari močno in neposredno.

Nova pesem o nekdanjih in sedanjih časih je še ena lagardovska postaja pred albumom, ki nastaja. Želimo ji srečno pot na radijske postaje in med poslušalce, hkrati pa se spominjamo nekaterih drugih knapovskih pesmi iz teh krajev, tako legendarnih Orlekov kot najstniške zasedbe Mladi upi, ki je leta 1984 s pesmijo Ota Pestnerja in Jožeta Čibeja Naš ata zmagala na Popevki vesele jeseni. Seveda pa tudi svetovnega glasbenega izročila rudarskih pesmi, ki je bogato in raznoliko. Čestitke torej Lagardom, Ržišniku in njihovim gostom za še eno zapisano poglavje v to zgodovino.

Podatki o pesmi in zasedbi (vir: YouTube):
Besedilo: Uroš Ržišnik Glasba: Luka Groboljšek Uroš Ržišnik – vokal Luka Groboljšek – bas, klavir Peter Jeretina – bobni, timpani Tilen Gavranovič – kitara Drago Korinšek – 1.tenor Uroš Bokal – 2.tenor Jože Grošelj – bariton Miran Kokole – bas Danijela Djordjević – 1.violina Metka Udovč – 2.violina Klemen Benko – viola Petra Hafner – čelo Andreja Ravnikar – flavta Rotar Jernej – francoski rog Ante Rota – pozavna Luka Tomažin – bariton Sašo Kuder – tuba Jernej Pikel – harmonika The Cosmosonic studios: Matej Pečaver Mix: Tomaž Maras-Mot Mastering: Matej Gobec Režija: Gašper Plevel Posnetki z dronom: Tomaž Zupan Photography Kamera v rudniku: Marko Kraševec Zahvale: Karmen Cestnik in Rudarski muzej v Kisovcu Tomaž Zupan Photography Gašper Plevel Vukašin Šobot Ekipa The Cosmosonic Studios

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.