Naredte revolucijo: KuZle

Piše: Matej Krajnc

ZKP RTVS, 2020

Leta 1982 je pri Založbi kaset in plošč RTV Ljubljana izšel kompilacijski album Lepo je …, nekakšen “punkovski almanah mladih”, ki je med poslušalce poslal glasbo petih slovenskih punkovskih zasedb: Kuzle, Šund, Buldogi, Indust bag in Ljubljanski psi. Buldogi in Psi so prihajali iz t. i. Osrednjeslovenske regije, točneje iz Ljubljane, preostale tri zasedbe s t. i. “periferije”. Kompilacija je bil pravzaprav nekakšen “paket aranžman” udarne slovenske punkrockovske muzike, zasedba Kuzle (ali KuZle) pa je bila nekakšna nosilna zasedba (čeprav nosilne zasedbe ni bilo) te kompilacije; njena izvedba pesmi Lepo je v naši domovini biti mlad je kot rdeča nit povezovala njihove in vse druge avtorske prispevke.

Lepo je …, ZKP RTVL 1982

Kuzle so leta 1982 že prenehale z delovanjem. Prišla je armija, rojevali so se novi bendi. A v dveh letih obstoja so napisali okrog 40 pesmi, jih 21 znova posneli leta 2010 za založbo Dallas (Še pomnite KuZle, tovariši), kar pa je izvirnih posnetkov, so jih 23 na vinilni/zgoščeni nosilec zvoka z naslovom Archived arhivirali pri švedski Ne!Records leta 2012, štiri leta pred tem pa je arhivski izbor izšel tudi v spletu (MySpace). Ob štiridesetletnici zasedbe je pred nami razkošno opremljen vinil, ki z naslovom Naredte revolucijo – za KuZle gre pesmi KuZl “posodablja” z zvokom zasedb in posameznikov, ki so se lotili njihovih pesmi, od tistih s kompilacije Lepo je …, do nekaterih drugih, denimo Moje mame, ki jo poznate v izvedbi zasedbe Videosex. Tu je naslovna pesem v izvedbi benda EightBomb, Mojo mamo so izvedli Okustični, Reko Postojno Ljubljano Banditi in tako naprej, vsak s svojim pristopom, ki reinterpretira in rekontekstualizira za našo glasbeno zgodovino pomembno poglavje iz obdobja, ko sta punk (rock) in novi val sproducirala čisto svežo in s pravili neobremenjeno sceno v naši bivši državi; nekateri glasbeni zgodovinarji trdijo, da je šlo za najkreativnejše obdobje jugoslovanske glasbe.

Izdaja, ki je pred nami, je omejena in oštevilčena (500 izvodov), priložena pa je knjižica (plahtica) interdisciplinarnega značaja; poleg besedil in spremnega aparata (Andrej Karoli, Gregor Tomc) boste našli kar nekaj fotodokumentacije, pa tudi tri stripe Martina Ramoveša, Igorja Ribiča in Anke Kočevar. Bend se zahvaljuje ekipi založbe in še posebej Andreju Karoliju z Vala 202; ta je bil nekakšen idejni vodja projekta, v katerem so sodelovali (pa jih naštejmo): Noctiferia, Alo!stari, Dubioza kolektiv, Pigs parlament, EightBomb, Grega Skočir & Zoran Čalić, Zmelkoow, Okustični, Nick Kay, Banditi, Koala Voice, Jure Lesar, Shaun Banks, Clockwork Psycho in Haris Pilton feat. Buni Kuzla (Bojan Lapanja, izvirni pevec KuZl).

Ob petdesetletnici ZKP je letos izšlo kar nekaj pomembnih vinilnih izdaj; pričujoča bo zagotovo še eden zanimivih dokumentov časa. “Naredte revolucijo, sam dejte jo brez mene, jz nimam cajta dons!” so bile preroške besede, ki so univerzalne; držijo še dandanes, ko čakamo, kako in kam se bo nagnil svet. Izkoristite tudi priloženo pretočno kodo!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.