Odpisani – Raised Fist

Fancenzija EP-ja

Piše: Maja Mekina

Če vsaj malo poznate slovensko punk sceno, ste sigurno že slišali za Odpisane. Band, ki je na sceni že več kot 25 let in ne le, da obstaja, s polnim gasom ustvarjajo nove komade, videe, dogajajo se jim spremembe pravzaprav na vseh frontah. Pomurci, ki so že skoraj legendarna znamenitost iz Pomurja, natančneje zadnjih nekaj let iz Murske Sobote.

In ne vem, če veste, da se je lani postava Odpisanih spremenila – odšla sta pevec Borut Horvat in kitarist Peter Beznec, hvala, fanta za vsa leta odlične glasbe! Nova člana Odpisanih sta kitarist Marko in pevec Dario. Spremembe niso mala malica, še manj skupini, ki je na sceni že preko 25 let in ima za seboj tako kilometrino. Pred prvim poslušanjem EP-ja sem vedela le to, da so teksti v angleščini, producent je (ponovno) Tue Madsen in da je na spletu moč zaslediti video z novima članoma ekipe.

Imamo tri pesmi; besedila so samo v angleščini, tematika se, kot je za Odpisane značilno, dotika krivic in svetovnih nepravic, jezni so, ker slabo skrbimo za svoje okolje in naravo, problemov imamo najmanj 100. Sliši se vpliv New York Hard Cora, a kljub temu se pozna, da so Odpisani zvesti svojemu stilu. Vokal na EP-ju je slišati energičen, kot na prejšnjih albumih, enako kitara – super ga žaga, Jože trga basko, Saša pa daje vsemu temu tempo kot šus na bobnih.Torej EP je studijsko posnet še s starimi člani. Peveca Daria, ki je bosanec, ki živi v Zagrebu, ter Marka iz Hrvaške, pa je moč videti (in slišati) v videu pesmi Planet X. Zdi se mi normalno, da se band skozi leta razvija v zvoku, kreativnosti in produkciji in če pride še do zamenjave članov, bo vsekakor slišati kakšno novo nianso. In ta niansa v tem videu me je pripravila tako daleč, tako zelo prijetno presenetila, da sem se odločila o bandu in novem albumu pisati.

Nisem ne glasbeni producent, muzikolig, niti novinarka. Pišem, kar slišim in čutim, sem samo zvesti fan, zato tudi ime Fancenzija.

Torej mini album ali EP se imenuje Raised Fist, istoimenski je tudi prvi komad. Začetna kitarska melodija se da super požvižgavat. Ritem je hiter in divji, meni zmeraj, ko ga poslušam, dvigne moralo. V bistvu to fantje tudi sporočajo – treba se je boriti. Za naše pravice, za resnico. We fight or die, vzklika pevec. Video, ki si ga lahko ogledate na Youtube, je zadnji video, posnet z originalnimi člani Odpisanih. Definitivno pravi moshpit komad in prepevanje skupaj z bandom.

Planet x – torej tudi za ta komad si video lahko ogledate na YouTube. Band med snemanjem videa igra in poje v živo, tako spoznamo novo zasedbo. Dobra poteza, kajti na ta način so nam predstavili nove člane in v bistvu pokazali, da znajo pognati kri po žilah tudi z virtualnim koncertom. Vsekakor se vidi vložen trud v prostor snemanja ter nadgrajeno vizualno podobo članov. Dario poje (kruli) o človeško samodestruktivnost in slabo spoštovanje narave oziroma naše okolice, v kateri živimo. Povezava do videa: https://www.youtube.com/watch?v=E-aeoGfrmLo

100 Problems – meni najljubši izmed treh. Ne samo zato, ker imam vsaj toliko problemov, temveč zaradi efekta presenečenja v bistvu od začetka in vse do konca komada; po odštekanem začetnem kitarskem rifu, ko se štikl malo ‘zaganja’, steče hiter ritem in popelje nas v veseli dur, bi lahko rekli, dva ‘vesela’ akorda. Je zelo melodičen, speven, lift-up komad. Nekako te napolni z energijo, želiš ga poslušati znova in znova. Vsaj meni je tako. Ne naveličam se ga. Ker vizualiziram glasbo, doživljam pesem večplastno, jo lahko razdelim na etape. To pomeni, da ni dolgčas. Vokal je kričeče-jasen in razumljiv, cel komad je, kot bi lebdela skupaj z bandom na valovih kitarskih strun. In na koncu še acapella dodatek – genialno. Saj vemo, da Odpisani obvladajo, tukaj so to dejstvo še samo potrdili.

Noro, kaj vse se zmore, če je le želja prava. Po vseh teh letih jim ostrina ni padla niti malo. Menim, da je sprememba članov doprinesla nekaj svežine in prav je tako! Treba je iti naprej, ne nazaj. Vsak album Odpisanih je vreden omembe in posluha, Raised Fist nič manj. Je kvalitetno posnet, vse tri pesmi ena drugo dopolnjujejo. Pa čeprav so samo trije komadi, imam občutek, kot da sem slišala strnjeno zgodbo. Kot se za Odpisane spodobi, so tudi tokrat kritični do današnjega sveta, vsi imamo probleme, sploh zdaj. Vsekakor pa se je treba boriti in včasih dvigniti pest!

Naj bo njihova borba poplačana – nabavite EP! Lahko kontaktirate mene ali preko Odpisane preko njihove Facebook strani ODPISANI, povezava: https://www.facebook.com/OdpisaniHC .

Majin glasbeni kotiček

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.