Bojan Sedmak: Violina v vodnjaku

Piše: Matej Krajnc

Litera, 2021

Čeprav pričujoča knjiga ni sonetna zbirka, soneti so zgolj ena od njenih dimenzij, se zazdi, da ob vnovičnih branjih soneti prerastejo v nekakšno formalno rdečo nit knjige; navsezadnje je sonet tudi pesem, ki jo naslavlja. Ko Borut Gombač v naslovu spremne besede zapiše Fleši za razpiranje sfer, s tem zadene v bistvo novih Sedmakovih pesmi. Lahko bi jih poimenovali tudi Spuščanje zmaja, po eni od pesmi v zadnjem delu zbirke, kjer Sedmak zapiše: “… ko se privežem / na oblak, da bi / ohranil senco / v formi, mi / v tilniku / zaškrta / pavka …”. Zelo dober (samo)opis popotovanja po novi poeziji Bojana Sedmaka. Vedno je pomembna tudi forma in (tudi) tokrat sam namen pesmi, vsebina (ali naslov) narekuje tudi formo; soneti niso tu po naključju, tudi “zmajevska” forma ne, niti dvovrstičnice ali štirivrstičnice. Dolžina pesmi je takisto narekovana zelo precizno, zato Sedmak ni naredil knjige kratkih ali dolgih pesmi; naredil je knjigo s konceptom, ki se sprehaja skozi številne pokrajine pesniškega izročila, vedno z značilno sedmakovsko (samo)ironijo, s pretanjenim humorjem in občutkom za naracijo (neposredno ali intertekstualno), ki je v nekaterih pesmih zelo sproščena, kot bi brali pesmi za mlade, a Sedmak vztrajno frca tudi (ali zlasti) sence, denimo z vodnjaka: “Le kako bi lahko odfrcnil senco / s trajanja, ki je zdaj spet za tren / prekrila vodnjak …”.

Pri sencah Sedmakovega pesniškega sveta pa gre, kot zapiše, za “nenehno hlepenje po luči v nas”. Gre za sonce, činelo, marelico, marjetice, luknje, pepelnike, vonj, spomin, besedo. Svoje pesmi razporedi v več zajetij, da je simbol vodnjaka (ali, raje recimo, dejstvo vodnjaka) jasno zabeležen kot ena od duhovnih dimenzij nove zbirke. In ta dimenzija je vedno tudi angažirana (Iz poštempljane zgodovine), ko “preteklost razpada. / prepuščam prostor tišini.”

Še o kapljah, mavrici, srcu: “Ni sedanjosti, samo prihodnost prasketa …” / “utripanje kapelj, kapljanje / utripanja, kolikokrat še …” Do naslednjega zajetja.

Objavo je omogočila Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.