Moč posameznih verzov

Rozalija Močnik, Kamen v produ, Maribor: Kulturno društvo Mariborska literarna družba, Zbirka Mariborska literarna družba 73, 2020

Piše: Tonja Jelen

Upokojena učiteljica in pesnica Rozika Močnik (roj. 1937) je v pesniškem prvencu Kamen v produ uspešno upesnila prav to, na kar namiguje sam naslov pesniške zbirke. Torej bistvo, kamen, ki se nahaja v zdrobljenem v produ. V kar nekaj pesmih je namreč najti izjemno močne verze, ki poudarijo sam izraz in poanto posamične pesmi.

Ti izstopajoči verzi na poseben način odstopajo in bi lahko bili kot misli, vzete iz pesmi. Na primer v pesmi Dan se težko prebuja: »Kavke smukajo pšenično setev«. in v pesmi Rumeno: »So jutra, zore več ni.« Nič čudnega, saj pesnica deluje tudi kot aforistka. Težko je tudi spregledati, da je avtorica kritična in neprizanesljiva do praznega sentimenta, ki danes pogosto veje iz raznih popevk. Tako je denimo več kot imenitno razbila idiliko v pesmi Zima: »Ob domačiji / gnilih buč in jabolk ni. / In ni smeti. / Ledene rože v oknih so, / odprte duri, / le kavke krakajo.«

Kamen v produ pa nam uspelo pokaže tudi druge plati poezije; tako na jezikovno pretehtavanje, spomin na preteklo življenje in na različne literarne reference. Prav te kažejo na avtoričino bogato poznavanje književnosti, saj v svoje pisanje spretno vpeljuje tako grško mitologijo, slovensko romantiko in obdobje slovenskega intimizma in moderne. Pa vendar R. Močnik uspe združiti tudi svoj odnos do sveta in ga v pesmih preigrati na prav ta način, da pesmi pridobijo svojo povednost. In to je drugo pomembno bistvo te zbirke. Gre za pogled na vaško življenje in polpreteklo zgodovino, ki ga pesnica absolutno ne opeva, temveč ga kritično pretrese. Po drugi strani pa spretno poosebi naravno okolje, ki z drobnimi motivi pridobivajo tako dobre kot slabe plati.

Jezik je v pesmih izčiščen in jasen. Pogosto gre za poseben melos, ki je enoten bolj ali manj skozi v vso zbirko. To je predvsem način, da avtorica izžareva posebno molovsko razpoloženje, ki kdaj pa kdaj zaniha tudi v dokaj uživaški melos in radost. Pa vendar te proste lahkotnosti ni veliko, pravzaprav pa je prav ta žalobna ostrina vpogleda v pesmih najbolje izražena.

Zbirka Kamen v produ ima kar nekaj uspelih točk. Občutek za detajl v posameznih verzih in kritičen vpogled v polpreteklo zgodovino in zdajšnjost sta ena od atributov, ki ju ne gre prezreti. Najpomembnejši pa je prav vidik nove poetičnosti o razbijanju sentimentalnosti navkljub lepoti sredi nove danosti, samih razmer. Pesnica Rozalija Močnik je tako ena izmed tihih glasov, ki znajo povedati dobro, kritično in jasno. Četudi kdaj z nekoliko preveč nazornosti in poenostavljenimi verzi.

Kamen v produ, pesniška zbirka Rozalije Močnik

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.