KLARA GRUBELNIK – SANJINE SANJE

KLARA GRUBELNIK – SANJINE SANJE

Piše: dr. Marija Švajncer

Pri Kulturnem centru Maribor je v zbirki Drugačni izšla slikanica z naslovom Sanjine sanje. Napisala in ilustrirala jo je Klara Grubelnik, oblikoval pa jo je Vladimir Grubelnik. Avtorica je bila pred leti, ko je nastajalo njeno avtorsko delo, stara šele deset let. V šoli je bila nadvse prizadevna, rada je imela naravoslovne predmete, sodelovala je na tekmovanjih iz matematike, logike, robotike in šaha, njeno zanimanje je vzbudila tudi astronomija. Pridobila si je veliko znanja in napisala zgodbo o deklicah Niki in Sanji, predvsem pa o razigranih marsovcih. Navdih zanjo je našla tudi v znanstvenofantastični literaturi. Prepletla je resničnost in domišljijski svet ter svoje mlade bralke in bralce popeljala v novo stvarnost. Dogajanje je postavila na Mars in Niko predstavila kot izdelovalko marsovcev. Ker ji je zmanjkalo barv in ni hotela, da bi bila čudežna bitja samo vijolične barve (edino ta ji je še ostala), se je odpravila po nakupih. Marsovci morajo biti čim bolj pisani, hkrati pa imajo takšne lastnosti kot otroci – igrivi so in včasih tudi malce nagajivi. Klara Grubelnik jih je narisala tako, da bodo zagotovo všeč otrokom, kadar jim bodo o njih brali starši ali pa se bodo branja lotili kar sami.

KLARA GRUBELNIK – SANJINE SANJE, Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni

Posebnost slikanice Sanjine sanje so ilustracije nadarjene mlade ustvarjalke. Klara Grubelnik kaže velik smisel za oblikovanje literarnih likov, zapolnitev prostora in uporabo barv. Njeno risanje je razgibano, domiselno in domišljijsko razkošno. Ljubka in smešna je zlasti upodobitev marsovcev; pri tem Klara Grubelnik kaže tudi smisel za humor.

KLARA GRUBELNIK – SANJINE SANJE, Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni

Slikanica bo po vsej verjetnosti pritegnila pozornost tistih, ki radi berejo o vesolju in dogajanju v njem. V današnjem času je potovanje v njegovo prostranost čedalje manj fantazijsko in čedalje bolj del sodobnih podvigov. Mlada avtorica zna pričarati podobo sanjskega, fantastičnega življenja tam daleč nad nami in hkrati preprostega bivanja na našem starem planetu, ki je pisan in slikovit za otroke, odrasli pa marsičesa ne razumejo, kot je nekoč zapisal Antoine de Saint-Exupéry, avtor Malega princa. Tisto o srcu, s katerim je treba gledati, pa smo si tudi že zdavnaj zapomnili.

Marija Švajncer

Objavo je omogočila Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Kmcs

KULTURNI MEDIJSKI CENTER SLOVENIJA je multimedijski spletni center na katerem so priključena različna omrežja, ki poročajo o umetnosti, kulturi in povezanosti teh z ostalimi družbenimi področji. Predvsem nas zanima vpliv umetnosti in kulture na družbo, podjetništvo in vse okoli nas. Kulturni medijski center bo rasel s številom uporabnikov in številom ustvarjalcev medijskih vsebin. Predlagajte povezavo vašega medija z našim centrom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.