Sprehod skozi bitjastovzorčasti svet

Piše: Manja Žugman

V sredo, 20. aprila 2022, se je v prostorih Kluba SOT 24,5, AKC Metelkova, ob 19. uri odprla razstava z naslovom Izbrana bitja 2020–2022, slikarke Laure Ličer.

Na platnih predstavljena bitja so tisti del opusa, ki smo ga lahko spremljali že na mnogih razstavah po Sloveniji, prav tako pa občudovali v več knjižnih izdajah. Tudi tokrat se slikarkina dela vsebinsko dotikajo najrazličnejših bitij, katerih rdeča nit so močni barvni kontrasti. Bitja nastopajo v podobah ljudi in živali ali pa prihajajo iz povsem fantazijskega sveta. Ličerjeva v svoja dela prav tako zelo rada vpleta sonce in luno, ki pa jima vdahne dušo, saj tako poudari oseben, tesen odnos med bitji in nebesnimi telesi. V pogovoru slikarka pojasnjuje, da so povsod pomembne oči, izrazi na obrazih upodabljajočih bitij pa ostajajo nevtralni. Ne izražajo čustev; ne jeze, žalosti, veselja, ampak sprejemajo svet, ga opazujejo in motrijo iz nekega danega trenutka, kakor je to povedno z dela Sub-Marin, kjer dvojčka opazujeta dogajanje nad površino. V podobah nad njima se prepletajo misli, ki so lahko različne in nasprotujoče si, a še vedno »zaslužijo« poljub. Laurina bitja na sebi nosijo hišo. Zdi se, da so doma povsod, kamor gredo. Podvodni svet se prepleta, objema, poljublja, lahko bi rekli, da obiskovalca navduši s pravim razkošjem sožitja. Bitja na platnih spremlja narava, v živo pisanih barvah pozdravljajo trave, rože, se odpirajo cvetovi. Bitja, ki so si med seboj nadvse raznolika, so drug drugemu vendarle videti naklonjena, v miru sobivajoča.

Sub-Marin, Laura Ličer (foto: Manja Žugman)

Predstavljena dela nosijo bogato sporočilnost in so polna simbolike. Zaključiti velja z delom Trenutek, kjer je v ospredju bitje, ki za hip morda deluje togo, žalostno, a je obdano s kapljami in zvezdami. Voda bo odplaknila vse, kar je slabega, in naplavila dobro, zvezde pa že vodijo k nečemu novemu in  navdajajo z upanjem na … Odgovor lahko sleherni obiskovalec sam (po)išče in najde.

Trenutek, Laura Ličer (foto: Manja Žugman)

Razstava bo na ogled predvidoma do sredine maja 2022, za ogled pa se je potrebno predhodno najaviti in dogovoriti z Lauro Ličer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.