Rok Vilčnik: Sveti gozd

Piše: Matej Krajnc

Kulturni center Maribor, 2022

Najprej je bralki/cu teh vrstic nujno zaupati, kaj se je poslušalo med branjem pričujočega romana. I kaj? Burt Bacharach, točneje izvedbe njegovih pesmi z glasom Dionne Warwick. Točneje I’ll Never Fall In Love Again. Ni tega napisala Dolly Parton, pobarate? Ne. Odkod vam to? In če vprašate: ja, albume Dionne Warwick z glasbo Burta Bacharacha sem začel kupovati že precej pred branjem tega romana.

Imamo film noir? Imamo razbitje filma noir? Naj kar povem: imamo vse tisto, kar Bojan Sedmak omenja v spremni besedi. In naj kar nadaljujem: omejevanje pričujočega romana na film noir ali na razbijanje filma noir je plehko, fant, plehko. Drži pa navedba o Sedmakovi spremni. Fant je precej bral in našel je nebroj referenc. Tudi avtor je precej bral, tudi filme je gledal. Ni nujno, da noir. Popoln razpad logičnosti sveta, o čemer berete na platnicah in se kobajagi dobro sliši, pa se ni zgodil v tem romanu. Ta roman ga samo udejanja v žlahtni obliki. In niti ne razpadanja, sele sestavo sveta, kot je tudi piscu tegale zapisa v romanih najbolj blizu. Zato sem mnenja, da Sveti gozd nikakor ne sme dobiti kresnika. To odpade in proti tej opciji bom najstrožje protestiral. Ne bom razpel šotora pred državniškimi hrami, bom pa opozarjal. Glasno. A če ga ne bo med nominiranimi, bom verjetno jokal. Po analogiji s pesmijo: če bil bi ptica, bi letel. Če bil oko bi, zdaj bi jokal … Kdo je že to napisal? Takrat nekoč?

Torej … Peck izgubi Lolo, umorijo jo in iz tega nastane cel štrapac. To je za roman usodno, za Pecka še bolj in nekdo bo moral plačati. Ugotovi, da bog. Ali Bog. Če je vsemogočen, še ne pomeni, da se bo izvlekel, tako razmišlja Peck, a če je bog/Bog povsod, kje ga iskati? Tako razmišlja tudi pisec tegale zapisa. A pisec tegale zapisa ni pisal tegale romana in zato naj ne špekulira. Če mu ni kaj prav, naj se obesi, če pa tega noče, naj se omeji pri poslušanju plošč Dionne Warwick. Tako preprosto je pravzaprav to.

Silni dvogovori, ki jih novodobni/e romanopisci/ke redko zmorejo, ogromno védenja in vešče pero, ki se ne boji aplicirati te ali one parodične tehnike … nič več ni treba povedati ta hip. Še eno prijetnih romanesknih presenečenj tega leta, ki očitno ne skopari z gradivom. Peck, ti se zdaj zresni. Krajnc, ti pa tudi. Za boga ali Boga Sveti gozd pač ne bo dovolj. S posekom niti ne bi kaj prida zaslužil … Ali pač?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.